Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » TB, pontosan hogy működik ez?

TB, pontosan hogy működik ez?

Figyelt kérdés

Ennek több oka van, de nem tudtam magam felvetetni álláskeresőként a járási hivatalban így a TB támogatást nem tudtam igénybe venni, valamint egy rövid ideje nem tudom saját szebből sem fizetni mivel a munkám jelenleg nem fix béres, nem alkalmazotti jogviszonyom van így magamnak kellene fizetni, de még nagyjából 1 hét mire el tudok kezdeni dolgozni és pénzt keresni viszont ez is sokmindentől függ hogy mennyit.

Eléggé aggódom, mert ahogy írtam is egy ideje nem tudtam fizetni és nagyjából 18ezer körüli tartozás gyűlt össze, amit ha dolgozni fogok, mindenképp ki fogok fizetni, viszont úgy tudom jeleznem kell azt, hogy nem vagyok képes jelenleg ezt fizetni. Ezt hol tudom megtenni?

2021. márc. 12. 10:34
 1/10 anonim ***** válasza:

Ha fél éven keresztül, vagyis 6 hónapig nem fizeti valaki az egészségügyi szolgáltatási járulékot, akkor onnantól ha orvosi ellátást vesz igénybe akkor azt teljes áron ki kell fizetnie a TB felé.

Ez az egészségügyi szolgáltatási járulék most havonta 8000Ft, amit be kell fizetni akár utólag is hogy megszűnjön a tartozás. Amíg nincs a 6 hónapos tartozásod addig jelezni fog az orvosnál a TAJ kártyád és figyelmeztetnek miatta. Alá kell írnod a papírt amit adnak - ha adnak - hogy tudsz arról hogy ha nem rendezed a tartozásodat X időn belül akkor majd ki kell fizetned az ellátás költségét. És ennyi.

Arra kell figyelned hogy ne legyen hosszabb az elmaradásod a 6 hónapnál, mert akkor hiába fizeted ki az elmaradást, akkor is ki kell fizetned már azt ami az orvosnál számla keletkezett. Pl. ha 6 hónapig nem fizetsz és a 7. hónapban elmész a sebészetre mert eltört a kezed, akkor hiába fizeted ki a TB járulékot UTÁNA, ezt az ellátást már mindenképpen zsebből ki kell fizetned. Majd a következőt már nem - és az elmaradt 6 hónapot mindenképpen ki kell fizetni.

Előre kérdezd meg hogyan tudsz részletfizetést kérni, hogy ne kelljen egyszerre kifizetned a tartozásodat és mégis helyreállhasson a biztosítotti viszonyod. Ha nagy a baj, akkor legalább a legkorábbi tartozásodat fizesd be, hogy a 6 hónap ne jöjjön össze! Most március van és kb. 18 ezret írsz, gondolom akkor januártól nem fizeted a TB-det - vagy decembertől. Amint lesz pénzed címzetten ezt a hónapot fizesd ki mindenképpen, és akkor tolódik az egész, a többit meg részletekben. Amikor dolgozni fogsz akkor a munkaadód fizeti majd be és a fizetésedből vonják majd le ezt a járulékot úgy is, neked a TB tartozásodat kell csak részletekben törlesztened a nettó béredből.

Mindent a kormányablaknál kell intézni, ott elmondják hogy mit és hogyan kell tenned. Most időpontot kell kérned amúgy is, lehet hogy érdemes email-en kérdést feltenned hogy hova kell fordulnod. Itt megtalálod az email-címet is és innen közvetlenül tudsz kérdést is feltenni elektronikusan:

[link]

2021. márc. 12. 10:49
 2/10 A kérdező kommentje:

#1 köszönöm szépen a válaszod!

Igen nagyjából azóta, jól látod. A probléma az, hogy a munkáltató ahogy írtam ugye nem fogja fizetni ezeket valószinűleg, mert nme olyan jogviszonyban fogok náluk dolgoni így magamnak kell megoldanom a dolgot.

Nagyon aggódom ezekmiatt egyébként, mert hát ilyet iskolában nem tanítanak, ha én utána nézek vagy megértem vagy nem. Viszont így hogy írtad, lehet emailben is érdeklődni hogy mit lehetne tenni, már egy fokkal nyugodtabb vagyok ilyen téren.

Köszönöm szépen a válaszod!

2021. márc. 12. 10:54
 3/10 anonim ***** válasza:

ÚJ TB:

1. 2020. július 1-jén hogyan változott az egészségügyi szolgáltatási járulék kötelezettségének bejelentése?

2020. július 1. óta a NAV automatikusan előírja az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének kötelezettségét, és erről értesíti az érintett személyt. A járulékot a NAV az Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatszolgáltatása alapján írja elő.

Ez azt jelenti, hogy a természetes személynek a fizetési kötelezettségét főszabály szerint már NEM kell bejelentenie, arra csak kivételes esetekben van szükség. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a természetes személy bejelentését a NAV visszautasítaná, a „T/1011U jelű adatlapon benyújtott bejelentést a NAV minden esetben átveszi.

2021. márc. 12. 10:54
 4/10 A kérdező kommentje:
tehát jelezhetem, de nem kötelességem, meg mondhatni felesleges lenne, mert tudomásul veszik és ennyi?
2021. márc. 12. 11:16
 5/10 anonim ***** válasza:

Igen, de bemásolom a linket. Amúgy telefonon is hívhatod őket, most én nem igazán mászkálnék. Ingyenes a szám. De ha van ügyfélkapud ott a pontos összeget is megtudod nézni hogy mennyi a tartozásod.

[link]

2021. márc. 12. 11:30
 6/10 anonim ***** válasza:

Egyébként ha 18 ezernél jársz, tegyük fel nem számoltad bele azt ami március 12-én írnak hozzá, mert minden hónap 12.-én teszik hozzá az újabb 8000 ezer ft-ot akkor van 26 ezer tartozásod ami azt jelenti h Június 12.én fogja átlépni a 48 ezret és inaktiválják a tajszámod. Tehát annyira aggódni emiatt még nem kell, de nyílván ha majd lesz kereseted úgy is vissza kell fizetni mert a NAV majd behajtja.

Egyébként Navnak ha jól tom, de azért nézz utánna 10032000-06055826

bankszámlra számra kell elutalni a pénzt közleménybe név és adóazonosító jelet kell megadni. Vagy kérheted telefonon a 1819-es számon felvilágosítást és postai csekket is.

2021. márc. 12. 12:02
 7/10 anonim ***** válasza:
#6-os, Én beszéltem velük,csekket szerettem volna kérni h fizessem magam után, de közölte az ügyintéző hogy le kell tölteni az űrlapot, és az alapján küldik ki a csekket. Ha csak befizeti simán csekken, akkor még nem lesz érvényes társadalom biztosítása, csak a számláján fog szerepelni a befizetés.
2021. márc. 12. 12:45
 8/10 anonim ***** válasza:
Amúgy a NAV oldalán minden fent van. 3-as, 7-es voltam.
2021. márc. 12. 12:50
 9/10 A kérdező kommentje:
pontosan úgy írták ,hogy 2021.02.17-én volt 12'112 ft, ezért következtettem arra, hogy jelenleg már 20e
2021. márc. 12. 13:34
 10/10 anonim ***** válasza:
Am ha van ügyfélkapud azon mindent eltudsz intézni.
2021. márc. 12. 15:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!