Elhunyt temetését utólag ki fizeti?
Sziasztok!
Édesapám húga meghalt, de 30 éve nem tartották a kapcsolatot. Van egy nevelt lánya, a már halott férjének a gyereke, szóval nem vérszerinti rokon. Vele lakott együtt, rá hagyja az örökséget elvileg. Hagyatéki még nem volt, csak egy leltári papírt kaptunk, ahol több tíz millió hitel, egy fél ház tulajdonjoga, es a temetés 350 ezer forintos díja van.
A temetést a nevelt lány jelentette be, szóval gondolom ő nem tervezi kifizetni. Olvastam valahol, hogy kötelezhetik apát erre.
Nem voltunk ott a temetésen, nem tudtuk, mi lesz, hol, mennyiért, semmi közünk ehhez. Sem a milliós tartozáshoz, sem a házhoz. Semmit nem akarunk fizetni, és nem is tudunk.
Én még diák vagyok, szüleim pedig nyugdíjasok. 300 ezer forintot sem tudunk kicsengetni (nem is akarunk), főleg ebben a helyzetben, a többit pedig főleg nem.
Kötelezhetnek minket a temetés kifizetésére, vagy mindent vissza tudunk utasítani és kimaradni mindenből?
Köszönöm!
Az örökséget vissza lehet utasítani, de a temetési kötelezettséget nem.
Ha a temetés már megtörtént, az nyilván nem szívességből történt, hanem a nevelt lány kifizette. Ha ő elfogadta az örökséget a végrendelet alapján, akkor a temetést neki kell fizetni.
Ha visszautasítja az örökséget - a sok tartozás miatt -, akkor nem neki, hanem az elhunyt legközelebbi hozzátartozójának kötelessége a temetés költségeinek viselése. Nyilván a negatív örökséget (tartozást) apud is vissza fogja utasítani, de a temetési költségek viselését nem lehet. Ebben az esetben vagy kifizeti szó nélkül a lánynak, vagy megvárja, hogy pert indítson. Ebbe nektek csak akkor érdemes belemenni, ha valami konkrét ismeretetek volt arról, hogy valamiért mégis a lánynak kellene a temetés költségeit viselni, pl. mert az elhunyt a végrendeletben ezt kikötötte, hogy a neki korábban adott pénz fejében ezt a feladatot rátestálja. A végrendelet meg kell hozzá ismerni.
Köszönöm szépen!
Erről esetleg valami jogi, hivatalos forrást tudnál nekem küldeni, mutatni?
Nagyon csúnya gondolat, de teszem azt, mi van, ha apa a hamvasztás után mondjuk nem temetőbe tette volna az urnát, hanem hazahozza, elviszi valahová, bármi. Szóval az lett volna mondjuk 100 ezer forintos költség, nem mi kértük ezt a temetést, ezt a temetőt, ezt a szertartást (ahol ott sem voltunk). Ebben az esetben ez senkit nem érdekel?
Ha a nevelt lány elfogadja az örökséget, őt terheli? (a ház fele alapvetően az ő nevén van, a másik fele is most rá kerülne valószínűleg, a végrendeletben valószínűleg ő van megnevezve örökösnek)
Na most akkor kifizettétek a temetést, vagy nem? Mindegy.
20.§:
Ha a nevelt lány elfogadja az örökséget, akkor a temetés is őt terheli. Ha nem fogadja el, akkor ő nem szerepel a temetésre kötelezhetőek közt. Ez talán nem egyértelmű a törvény szövegéből, de ha beírod a gugliba, hogy temetési kötelezettség, akkor jogászok által írt cikkekből ez fog kiderülni, amit leírtam. Még azt is írják konkrétan, hogy ha a hozzátartozó nem fogadja el az örökséget, ez nem mentesíti a temetési kötelezettség alól.
A hagyatéki tárgyaláson az örökség összegéből eleve megtérítik a temetés költségét annak, aki azt fizette. És csak a maradékot adják a hitelezőknek, és csak ami még ezután is marad, azt kapja az örökös. Tehát aki fizette a temetést, eleve nem is tud rosszul járni, mert ha még a tartozás a többszöröse is a fél ház értékének, és ezért nem fogadja el valaki a hagyatékot, akkor is a ház arányos részét a temetés fejében a nevére írják, és csak a maradékot örökli a hitelező. Csak vinni kell ugye a számlákat a hagyatékira.
Az urnával kapcsolatos dolgok pár éve változtak, nem tudom, el kell-e számolni most vele. Az biztos, hogy pár évvel ezelőttig simán lehetett a szobában tartani a hamvakat, és ez az új szabályozás ezt megtiltotta. De hogy hogyan és miképpen, azt nem tudom.
Köszönöm szépen a választ!
Nem tudjuk, ki lett-e fizetve a temetés, mindent a lány intézett, fogalmunk nincs.
Köszönöm még egyszer!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!