Közterület és közforgalom számára megnyitott magánterület hogy definiáltatik?
Van erre egységes, általános érvényű jogi meghatározás?
Vagy minden esetben az ezen fogalm(ak)at használó jogszabály értelmező rendelkezéseiben kell(ene) meghatározni?
Pl. van, aki szerint egy áruház ingatlanán lévő parkoló még csak nem is közf. számára megny. mag.ter., mert szerinte csak az parkolhat ott (jelzőtábla nélkül is), aki ott vásárol. De pl. van, aki szerint egy társasház bekerített udvara, ha nincs zárva a gyalogkapu, akkor az máris közf. sz. mny. mt.
Közterület-e egy egyetemi épület körüli bekerítetlen ingatlanrész, ha az egyetem a magyar államé?
?
Közterület:
Minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterületet jelent, amelyet – rendeltetésének megfelelően – bárki használhat (tehát közhasználatú) és amely ekként van bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba.
A közterület része a közút, parkok, terek, stb
Érdekes kérdés.
De itt inkább az okozhat nálad félreértést hogy a közvagyont kevered a közterülettel.
Attól mert egy cég, ingatlan vagy intézmény állami vagy önkormányzati tulajdonban van, attól még az udvara nem válik közterületté. Az a terület azé az intézményé, cégé lesz és ők szabhatják meg azt is hogy ki használhatja, mire és hogyan. Egy egyetem épülete körül is határozottan meg van szabva mely terület tartozik az egyetem tulajdonába és mlyik terület közterület, ami az önkormányzathoz tartozik. Egyszerűen meg van határozva az ingatlannyilvántartásban, éppen úgy mint a szántóföldek, erdők területe is még ha nincs is elkerítve és ott is pontosan lehet tudni hogy mi az ami a közúthoz tartozik és mi az ami már a gazdáé aki műveli az államtól bérelt földet.
Itt a pontos meghatározást is elolvashatod:
#3 Általában ami az épülettel egybefüggően van építve az az ingatlan területén van, de amikor egy nagyobb városról van szó, ott előfordul az hogy az ingatlan emelete lóg már ki erkéllyel vagy másképpen egy közterület fölé.
A földhivatali nyilvántartásban van minden ingatlan területe pontosan meghatározva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!