Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Élhet valaki az elővásárlási...

Élhet valaki az elővásárlási jogával 4-5 év után?

Figyelt kérdés
Van egy teremgarázs beállóhely amit 4-5 éve vettem, azóta széljegyzeten vagyok.. egy ügyvéd írt az eladónak, hogy mégis ő venné meg a beállóhelyet. Jogilag ez lehetséges?

2021. márc. 4. 22:45
 1/10 anonim ***** válasza:
A neveden van a garázs, illetve meg van az adás-vétel papir? Ha igen akkor veled kell alkudnia az ügyvédnek.
2021. márc. 4. 23:53
 2/10 anonim ***** válasza:
Nem értem, ha egyszer megvetted, akkor miért széljegyen vagy? Egy adásvétel pár hét alatt lezárul, beírnak tulajdonosnak, a széljegyet meg törlik. És ha beírtak, onnantól kezdve már nincs elővásárlás, mert nincs eladó dolog, hiszen az adásvétel lezajlott.
2021. márc. 5. 06:27
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Hogy-hogy széljegyzeten vagy?

Egyébként elővásárlási jog már nem játszik, hisz letelt a harminc nap, amíg élhetett volna vele, már a te tulajdonodról van szó.

2021. márc. 5. 09:56
 4/10 A kérdező kommentje:
Nagy számú teremgarázsról van szó.
2021. márc. 5. 10:48
 5/10 A kérdező kommentje:
Egyszer már sorra kerültem, csak valami aláírási hiba miatt vissza utasították. Tehát akkor jogosan élhetnek vele 4-5év után? Ami alatt a garázs árak több mint duplázódtak?
2021. márc. 5. 10:49
 6/10 anonim ***** válasza:
Nem ha feldolgozták és a neveden van.
2021. márc. 5. 11:42
 7/10 A kérdező kommentje:
Ügyvédem szerint ha a nevemen is lenne, akkor is jogosan élnének utólag az elővásárlási joggal
2021. márc. 5. 20:35
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Mivel indokolta ezt az ügyvéd?
2021. márc. 6. 13:54
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Ezt találtam:

"Abban az esetben, ha a földhivatali eljárásban nem derül ki a jogsértés, akkor az elővásárlásra jogosult a szerződéskötésről való tudomásszerzésétől számított 30 napon belül pert indíthat a felekkel szemben azzal a feltétellel, hogy az ajánlatot elfogadja és teljesítőképességét igazolja. Ilyen igény érvényesítésének, a hatálytalanságra való hivatkozásnak a szerződéskötéstől számított maximum 3 éven belül van helye."

Egyrészt bizonyítania kellene, hogy nem értesítették, másrészt 3 év a határidő.

2021. márc. 6. 14:29
 10/10 A kérdező kommentje:
#8 egy másik ember írt levelet, hogy őt nem értesítették mikor a garázst vettem 1millióért ami most 2milliót ér, az eladó mondta, hogy van neki garázsa ott, vegye meg azt, az persze nem kellett neki, hiszen 1millióért akarja megvásárolni. Földhivatalnál ugye nemis volt akkor bevett gyakorlat, hogy kikell értesíteni tértivevényeken az ottlakókat vagy akár csak kifüggeszteni.
2021. márc. 7. 02:00

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!