Most mi a helyzet a napelemekkel? Olvastam régebben hogy nem lehet csak úgy napelemet használni, mert egyedileg nem engedik, kötött szabályok vannak. Most pl egy laptopot lehet napelemmel működtetni, vagy legalább egy számológépet?
Két része van.
Az egyik, amikor szeretnéd, hogy a rendes elektromos hálózat része legyél napelemekkel együtt. Ilyenkor a napelem rendszert te kiépítteted mondjuk a házad tetejére és amikor áramot termel azt nem közvetlenül te használod fel, hanem az elektromos vezetékeken keresztül feltöltődik a hálózatra. Ilyenkor a villanyórád mellett van egy "antivillanyóra" amivel azt az árammennyiséget mérik, ami tőled kerül a hálózatra. A kettő különbségét (amit a villanyórád mutat mint áramfogyasztásod és az antivillanyórád, mint áram termelésed) kell csak kifizetned a villanyszámláddal, esetenként ha többletet termelsz, akkor azt meg vagy később elhasználhatod amikor nem termelsz vagy kifizetik neked (ez szabályozástól, szerződéstől, országtól függ).
Az ilyen rendszereket kell a külön törvények, szabályok szerint működtetni amik az áramszolgáltatót pl. kötelezik arra esetenként, hogy ezt a lehetőséget biztosítsa. Ekkor neked kell azt a berendezést is kifizetned amivel a hálózatra tölthető az áram. Viszont ilyenkor hálózati hibából kialakuló áramszünet esetén hiába van napelemed, te akkor sem jutsz áramhoz. Ehhez már kell egy külön rendszert vagy akkumulátorokat is kiépítened. A városunk iskoláinak a tetején hatalmas napelemsorok vannak, de ha a városban hiba miatt áramszünet van, az iskoláknak sincsen árama, mert a napelemekből nem közvetlenül megy az áram az iskola termeibe - mint a kérdésedben a napelemes laptop működtetésénél.
A másik rész az, amikor szigetszerűen hoznak létre áramtermelést. Mint az ha van egy napelemes töltőd (nekem is van), amit kiteszel az ablakba, áramot termel a saját aksijába, majd azt rákötöm a telefonra, laptopra és onnan töltődik fel. Ilyenhez nem kell semmi, megveszed és használod. Ahogyan ha csinálsz egy családi házra olyan napelemet, ami külön akkumulátorba tölti az áramot, külön van vezetékrendszer, hogy onnan egyből menjen a termelt áram egy légkondiba vagy más eszközeidbe, akár a ház teljes elektromosságát megtermelheted vele. Ehhez nem kell semmiféle engedély, akár kész elemeiből magad is összerakhatod.
Van egy olyan érzésem hogy a kérdező a szaldó elszámolás megszűnése miatt tette fel legalább részben a kérdést.
Amúgy durva lenne ha a napelemes számológépek illegálisak lennének :D
Én emlékszem amikor érettségiztünk "menő" volt ha valakinek olyanja volt.
Lehet hogy facebook megosztásban olvastam valami hülyeséget régebben, de akkor ezek szerint téves :)
Valami ilyen volt hogy nem lehet csak úgy önellátónak lenni, meg hogy fizetni kell a napért, de akkor nincs így.
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!