A bíróságon nem szereti a bíró, ha egy vádlott a paragrafusokra, szakasszámomra hivatkozik, vagy nincs vele gond?
Azt mondta egy ügyvédismerősöm, hogy a bírók nem szeretik, ha valaki okoskodik.
Namost elgondolkodtam, hogy ha egy vádlott a bíróságon paragrafus számszerint elmagyarázza a jogot, pl.hogy tisztába van vele, hogy milyen bűnért mennyi a max kiszabható büntetés, meg jogászkodik, azzal nincs semmi probléma, mondhatja a vádlott vagy nem érdemes, mert nem szeretik a bírók?
Szerintem, ha valaki a szakasszámokat mondja, meg ért a joghoz és ezt kifejti a bíróságon is, szerintem nem olyan nagy gond. Meg ez nem okoskodás, azonban tévedhetek is, ezért kérdezem itt.
Mégis mikor lenne lehetősége egy vádlottnak ilyen formán okoskodni? Ha kérdezik akkor a kérdésre kell válaszolni - ilyenkor nem fogja díjazni egy bíró sem, ha a válasz helyett nekiáll okoskodni.
Vallomást tehet, ahol megint a tényekre kell hagyatkozni, nem a sajátos jogértelmezésére. Mit csinált, kivel, mikor és hol.
Az utolsó szó jogán mondhat bármit, de egy részről ott már kb. teljesen mindegy, hiszen addigra szinte biztos, hogy megszületett az ítélet, más részről igazából nem érdekel senkit mit mond...
Szóval nem, ez semmilyen formában nem válik előnyére egy vádlottnak, ha "okoskodik". A bíró is tudja a jogot, az ügyvédek is, azért vannak ott.
Nyilvánvalóan egy komplex ügyben a tárgyalássorozat végére megvan az ítélet 99%-os pontossággal. Ez nem jeletni, hogy az utolsó pillanatban ne kerülhetne elő pl. új bizonyíték ami miatt megváltozik a végkimenetel, de azért nem kell tlejesen naívnak tűnni, a bíró nem az utolsó pillanatba fog dönteni.
Nem gondolom, hogy józan gondolkodású ember egy pillanatig is azt hitte volna (vagy bármelyik bíróság azt állította volna), hogy 2-3-10 tárgyalási nap alatt semmiféle alap nem képződik és az utolsó pillanatban döntene a bíró...
Levike, ha nem akarod, hogy elítéljenek, akkor ott kell kezdeni az okoskodást, hogy nem lopkodsz, meg nem fújod le a károsultat paprikasprayvel.
Amúgy meg azzal próbálhatod menteni a segged amivel akarod, max hülyét csinálsz magadból.
Azzal jársz a legjobban, ha tárgyalás nélkül elfogadod a felkínált büntetést, aztán mikor kijöttél megpróbálsz normális életet élni.
Ez nem valami amerikai film, hogy te majd az utolsó szó jogán jól megmondod, és akkor a bíró felment. A tetted bizonyított, a büntetés előre is jól megbecsülhető.
Ha legalább megbánást tanusítasz, akkor talán kevesebbet fog kapni. És reménykedhetsz, hogy a bíró nem ismer innen a gyakoriról, mert akkor azt hiszem a kiszabható maximumot kapod. :D
Első két válaszoló! A ma 15.52-es válaszolót ne vedd figyelembe, kever valakivel, van itt a gyk-on több ember is, akik voltak büntetve.
Első két válaszoló!
Ha a bíró lezárta a bizonyítást, akkor még vissza lehet nyitni, ha még van egy indítványom?
A multkor a bizonyítást lezárta, utána mondtam, hogy még lenne egy indítványom, ekkor kijelentette, hogy a bizonyítást újranyitja és most mondjam mert utána lezárja. Elmondtam, lezárta és legközelebb már a perbeszédek lesznek. Viszont még ha most jutott eszembe kettő dolog, ha márc.2-án megyek, még megkérhetem, hogy lenne két indítványom éy nyissa vissza, az egyik, hogy a poligráfos vizsgálatot kérem, ez most jutott eszembe, vagy már nem fogja a bizonyítást újranyitni 5 percre sem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!