Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » 17 évnyi együttélés után a...

17 évnyi együttélés után a párom elhalálozott. Én jelenleg is az ő lakásában lakok. A hagyatéki tárgyalás várok, de az még odébb van. Vérszerinti örökökös kitehet e a lakásból?

Figyelt kérdés
2021. febr. 6. 13:45
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
100%
Mert ki fizetné a rezsidet?
2021. febr. 8. 07:43
 22/36 anonim ***** válasza:
100%
A végrendelet elkészítésekor beszélgetettek a pároddal a tartalmáról? Fel sem merült, hogy te legalább egy holtig tartó haszonélvezeti jogot kapj a lány által megöröklendő ingatlanra?
2021. febr. 8. 10:06
 23/36 A kérdező kommentje:
Nem haszonélvezeti jogot nem kaptam. Nem foglalta bele a végrendeletbe, csak hogy az ingóság fele illet engem.
2021. febr. 8. 15:18
 24/36 anonim ***** válasza:

"Igen van végrendelet és azt tartalmazza hogy élettársi viszony alatt szerzett ingóság fele az elhunyt lányáé."

A végrendelet csak arról szólhat, ami az elhunyt tulajdona volt. Ha a te neveden van az autó, akkor az a tiéd, arról az élettársad ugyanúgy nem tudott végrendelkezni, mint én. Házasság esetén csupán a házasság tényével megszerezhette volna az autó tulajdonjogának felét, de élettársi kapcsolatban ilyen nincs. Ha az autó a tiéd, akkor nem volt hozzá semmi köze. Kizárólag az ő nevén lévő dolgokhoz, mert azokhoz meg neked nem volt közöd (eddig, mert ezután a felük téged illet).

2021. febr. 9. 06:14
 25/36 A kérdező kommentje:
Itt az is a kérdés,hogy a lakásban maradhatok e. Mivel csak élettársa voltam és nincs haszonélvezetem.
2021. febr. 9. 06:19
 26/36 anonim ***** válasza:
Ezt már leírtuk, hogy jogilag nem maradhatsz. Legfeljebb emberileg, ha a lány megengedi neked. Kérdezd meg tőle.
2021. febr. 9. 06:37
 27/36 anonim ***** válasza:

25: szerintem többen is leírtuk: jogilag nem maradhatsz.

De attól még az örökös lehet "kegyes" veled, és megengedheti... Ezt vele kell megbeszélned.

Milyen viszonyban vagytok? Esélyes lehet, hogy akár valami méltányos bérleti díjat fizetsz neki?

2021. febr. 9. 10:46
 28/36 anonim ***** válasza:

Elsőként:

Már többen is felvetették a kérdést, amire nem érkezett válasz: milyen viszonyban vagy a "lányoddal"?

(nagyban befolyásolhatja a jövőben a sorsodat)

Másodjára:

Azt írod: "Én még mindig a lakásban lakok és nem igazán szeretném elhagyni... Sajnos a rezsit nem igazán szeretném fizetni, hisz kisnyugdíjas vagyok." - ezt akkor most mégis hogyan kellene elképzelni?

(ki fizetné a rezsit helyetted, ha a lakásban maradnál?)

2021. febr. 9. 11:34
 29/36 A kérdező kommentje:
Mindenkinek köszönöm a válaszokat. Sajnos nagyon megromlott a viszonyunk az élettársam halála óta.Rájött hogy húzom halasztom a dolgokat nehogy kikelljen mennem a lakásból.
2021. febr. 9. 11:48
 30/36 anonim ***** válasza:
11-es vagyok. Akkor ezek szerint nem az a felállás van, mint a mi esetünkben lenne...
2021. febr. 9. 11:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!