Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Garancia vagy elállási jognak...

Garancia vagy elállási jognak számít?

Figyelt kérdés

Vettem egy elektromos készüléket, aminek a kábele büdös műanyag szagú.

Használok laptopot, telefont, hosszabbítót, lámpát...ezeknek mind van kábele, de nem büdösek és nem az a silány minőségű műanyag, ami a vásárolt készüléken van.

Ez garanciának számít vagy elállási jognak?

2021. jan. 24. 12:04
 1/5 A kérdező kommentje:
Kiegészítésként még annyit, hogy mindennapi használatra vásároltam a terméket, így tehát nem tudom megtűrni a büdös műanyag szagot.
2021. jan. 24. 12:04
 2/5 anonim ***** válasza:

Ezt a polgári törvénykönyv alapján lehet megítélni:

- Akkor hibás a termék, ha nem felel meg a jogszabályban v. szerződésben meghatározott minőségi követelményeknek (polgári törvénykönyv 6: 157. §)

-Hogy milyennek kell lenni a szolgáltatás minőségének azt a Ptk. 6: 123. § határozza meg. Szerintem itt a c) pont lesz az irányadó. A kábel nem rendelkezik azzal a minőséggel, amivel más kábelok, mivel büdös.

- Mivel nem megfelelő a minőség, így hibás a teljesítés.

- Hibás teljesítésnél ezeket lehet kérni:

A) Kellékszavatosságnál: cserélje ki vagy javítsa meg a kábelt, elállni csak akkor lehet ha ezt nem akarja az eladó (Ptk. 6:159.§)

B) Amit garanciának írsz, annak a jogban jótállás a neve, a garancia a jogban teljesen más, mint a hétköznapokban. Itt a Ptk. 6: 171. § kell nézni

A lényeg, hogy kérd, hogy cseréljék ki.

2021. jan. 24. 12:31
 3/5 anonim ***** válasza:
Ha olyan pvc anyagból gyártották, akkor az direkt olyan anyag. Nagy valószínűséggel a többi ugyanaz termék is olyan kábelből készűlt, azonban ha gyanúsnak véled, vidd vissza a boltba.
2021. jan. 24. 12:32
 4/5 anonim ***** válasza:
Életembe nem kezdtem el a kábelek védőburkolatát szagolgatni. :D
2021. jan. 24. 13:32
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm 2-es és 3-as!

A terméket visszavették.

És bocsánat a késői válaszért.

Mentek a hasznos értékelések.

2021. febr. 8. 11:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!