Arányos önvédelemnek számít hogyha csoportosan megtámadnak és a kocsit használom fegyverként?
Figyelt kérdés
2021. jan. 22. 15:21
1/9 anonim válasza:
Igen. Bár ha ők vannak többen és nincs más tanú szerintem veszted az ügyet.
2/9 A kérdező kommentje:
Ha vannak tanúk sok
2021. jan. 22. 15:27
3/9 anonim válasza:
Igen. De miért maradnál a helyszínen utána?
4/9 anonim válasza:
Btk. IV/§22
(2) A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének
kioltására is irányult volna, ha
a) azt személy ellen
aa) éjjel,
ab) fegyveresen,
ac) felfegyverkezve vagy
ad) csoportosan
követik el.
Ez csoportos és az életed kioltása ellen a támadó életének kioltásával védekezhetsz.
5/9 LazyJones válasza:
Szerintem ha van egy működő gépjárműved, amivel el tudod hagyni a helyszínt, már nehéz arra hivatkozni, hogy nem volt más lehetőséged menekülésre vagy önvédelembe, minthogy áthajts rajtuk 2x tolatásból.
6/9 anonim válasza:
5: ha a kocsi ablakát elkezdik betörni, akkor nyilván fenyegetve vagy, és hova menekülnél? Ki közéjük?
Akkor van más választás, mint a gázra lépni?
7/9 LazyJones válasza:
#6 Lehet, rosszul értelmeztem a kérdést, de nálam a "fegyvernek használni" kifejezés arra utalt, hogy az a célja, hogy a kocsival kárt okozzon, vagy megölje a támadókat, nem pedig arra, hogy menekülés közben sérülést okoz a támadóknak.
8/9 anonim válasza:
Az mindegy, hogy arányos-e, mert a jogos védelemnek nem feltétele a arányosság.
9/9 A kérdező kommentje:
Pl. Elkezdik kiütni az üveget, én a gázra lépek és elütöm őket.
2021. jan. 23. 08:35
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!