TB tartozás fizetéssel kapcsolatos kérdés ?
A helyzet az, hogy sok hónapnyi TB tartozásom van. Már bementem a NAV-hoz és elindították a folyamatot, sőt már a levél is megjött. Csak a TB összeget kell befizetni, nem tettek rá 1 Ft kamatot vagy intézkedési díjat sem. 7 csekk jött, az egyiket még a régi számlaszámra lehet befizetni, a többit viszont újra.
A kérdésem az, hogy miért küldtek 7-et? Miért nem csak mondjuk 2-t? Egyiket az egyik, másikat másik számlaszámra. Befizethetem részletben is? Az ügyintézéskor nem kérelmeztem részletfizetési lehetőséget. Ettől függetlenül befizethetem mondjuk a felét 1 hónappal később is (úgy, hogy közben újra életbe lép a TB-m)?
Nem mindenki tudja egy összegben befizetni az elmaradását, azért küldtek több csekket, hogy ha van rá pénzed akkor egyben ki tudod fizetni az egészet, ha nincsen, akkor magad tudod beosztani, hogy mikor mennyit fizetsz ki belőle.
A törvény szerint nem lehet 6 hónapnál régebbi elmaradásod, vagyis azt KELL befizetned ami a legrégebbi. Nyilván van rajta dátum vagy más azonosító, hogy melyik havi elmaradásodról szól az a csekk. Január van, vagyis az utolsó az 2021.januári befizetést jelent - meg van visszafelé elmaradásod júliustól. Keresd meg a legutolsót, a júliusit, azt mindenképpen fizesd be azonnal az augusztusival együtt, utána van időd fizetni a többit. Mert akkor már nem csúszol ki a fél éves időszakból amiben lehet még rendezetlen TB járulékod.
De lehet hogyha már nem volt élő a TB-d, akkor ki kell fizetned az egészet ahhoz hogy rendeződjön. Ehhez a hivatalt kell felhívnod akik a csekkeket kiállították, hogy mennyit kell kifizetned ahhoz hogy újra rendezett legyen a biztosítási jogviszonyod.
Értem.
Utána olvastam és megtaláltam:
"Ugyanakkor 2020. július 1-jétől életbe lép egy fontos változás, mégpedig a NAV ellenőrzi a kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékra bejelentkezőket, s három egymást követő hónap (ha a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslatot elfogadják, 6 hónap, amint az a javaslat 128. §-ban olvasható – a szerk.) elmaradt járulékfizetése után figyelmeztet, ha a jogosultság továbbra is rendezetlen, jelzést küld a NEAK-nak – ahol ez alapján barnítják a lámpaszínt, azaz érvénytelenítik a taj-számot, így az adott személyek nem lesznek jogosultak a térítésmentes egészségügyi ellátásra. Ez azt jelenti, hogy 2020. július 1-jétől már nem lesz lehetőség az elmaradt egészségbiztosítási szolgáltatási járulék befizetésével a jogviszony utólagos rendezésére (korábban ez működőképes megoldás volt), vagyis a betegnek, ha ellátták, ki kell fizetnie a szolgáltatást, és ezt az összeget az utólagos járulékfizetést követően sem kapja vissza."
Forrás: [link]
Ha tehát ingyenes ellátást szeretnék, akkor nem lehet barna lámpám, azaz 3 hónapnál régebbi tartozásom attól a naptól visszafelé számolva, ahogy az ellátást (/ beutalást) megkapom.
Köszönöm!
Tehát nincs különbség a csekkek között. Megértettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!