Külföldi weboldal (pontosan domain) sorsáról dönthet-e magyar bíróság ha a tulajdonos magyar?
A kérdés az hogy dönthet-e, nem az hogy hatásosan. Tudom hogy a napisz@rral és a kuruc-al sem tudnak mit kezdeni.
Azért fordult meg a fejemben ez a kérdés hogyha pl van egy xy.hu (az xy valami egyedi név, levédetve) akkor ha én regisztrálok egy xy.com-ot külföldön majd az xy.hu megpróbálja tőlem elperelni mert ez az ő levédett nevük, magyar bíróság dönthet-e az ügyben vagy visszadobja. Ez picit olyan mintha lenne egy kocsim külföldön ami ott is lett véve, magyar bíróság nem tudja pl "elkobozni". Nade a domain-ek ugye "digitálisak" így mondhatni nincs meg a sok ezer km távolság.
Elméleti kérdés amúgy, néha eszembe jutnak ilyen hülyeségek és addig ezeken kattog az agyam amíg választ nem találok rá.
Szerintem nincs igazad mert itthon védeti le az külföldön nem érvényes pl ha csinálsz és jóska pista kft, akkor külföldön is csinálhatnak teljesen legálisan jóska pista kft-t. Az meg 100% hogy magyar bíróság nem szünethet be egy amerikai céget.
Tehát le kellene védetnie amerikában és ott megkezdenie a pert. De nem ez a kérdés, a kérdés az hogy magyar bíróság dönthet-e külföldi tulajdonról ami jelen esetben egy domain.
ha csinálsz egy* jóska pista kft
Amúgy sok név egyezés van a világon, múltkor rákerestem egy magyar, de külföldi nevű utazási irodára (xy travel nem írom ki teljesen) és a google nem a magyart hanem egy külföldit dobott ki fő találatnak, amúgy nem is amerikai volt hanem török asszem :D
DNS szerverbe letiltják a másikat ennyi.
Ez megint más kérdés, de nem is felel meg a valóságnak, nagyon durva eset kell ahhoz hogy ez megtörténjen, egy jóska-pista.com miatt nem fogják azért mert van egy jóska-pista.hu. Lásd napisz@r.com, biztos több ezer feljelentés van ellene és tuti indult már per is, de nem tiltották még le. Valszeg nemzetközi törvények miatt amúgy.
Na mind1 a kérdésemre úgy látszik ezúttal nem kapok választ, azért köszönöm annak aki próbált valami értelmeset írni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!