Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Külföldi weboldal (pontosan...

Külföldi weboldal (pontosan domain) sorsáról dönthet-e magyar bíróság ha a tulajdonos magyar?

Figyelt kérdés

A kérdés az hogy dönthet-e, nem az hogy hatásosan. Tudom hogy a napisz@rral és a kuruc-al sem tudnak mit kezdeni.

Azért fordult meg a fejemben ez a kérdés hogyha pl van egy xy.hu (az xy valami egyedi név, levédetve) akkor ha én regisztrálok egy xy.com-ot külföldön majd az xy.hu megpróbálja tőlem elperelni mert ez az ő levédett nevük, magyar bíróság dönthet-e az ügyben vagy visszadobja. Ez picit olyan mintha lenne egy kocsim külföldön ami ott is lett véve, magyar bíróság nem tudja pl "elkobozni". Nade a domain-ek ugye "digitálisak" így mondhatni nincs meg a sok ezer km távolság.

Elméleti kérdés amúgy, néha eszembe jutnak ilyen hülyeségek és addig ezeken kattog az agyam amíg választ nem találok rá.

2021. jan. 7. 18:11
A kérdező szavazást indított:
Szerintem igen, de nem vagyok benne biztos
Igen, ez a törvény/rendelet alapján (leírom hozzászólásba)
Szerintem nem, de nem vagyok benne biztos
Nem, kifejtem hozzászólásba
2 szavazat
 1/9 A kérdező kommentje:
Kiegészítés: legyen a regisztrátor cég is pl amerikai (tehát ahol "vesszük"), így semmilyen magyar vonatkozása ne legyen azon kívül hogy a tulaj magyar. Mondjuk nem tudom ha magyar a regisztrátor lenne az változtatna-e bármit.
2021. jan. 7. 18:14
 2/9 anonim ***** válasza:
Ha levan védetve igen. Akkor nen használhatod.
2021. jan. 7. 19:16
 3/9 A kérdező kommentje:

Szerintem nincs igazad mert itthon védeti le az külföldön nem érvényes pl ha csinálsz és jóska pista kft, akkor külföldön is csinálhatnak teljesen legálisan jóska pista kft-t. Az meg 100% hogy magyar bíróság nem szünethet be egy amerikai céget.

Tehát le kellene védetnie amerikában és ott megkezdenie a pert. De nem ez a kérdés, a kérdés az hogy magyar bíróság dönthet-e külföldi tulajdonról ami jelen esetben egy domain.

2021. jan. 7. 19:23
 4/9 A kérdező kommentje:

ha csinálsz egy* jóska pista kft

Amúgy sok név egyezés van a világon, múltkor rákerestem egy magyar, de külföldi nevű utazási irodára (xy travel nem írom ki teljesen) és a google nem a magyart hanem egy külföldit dobott ki fő találatnak, amúgy nem is amerikai volt hanem török asszem :D

2021. jan. 7. 19:28
 5/9 anonim ***** válasza:
Nem kell perelni se. Jogot formál rá. DNS szerverbe letiltják a másikat ennyi.
2021. jan. 7. 19:32
 6/9 anonim ***** válasza:
1 kattintás az egész.
2021. jan. 7. 19:32
 7/9 anonim ***** válasza:
Másik, hogy domain bejegyzése estében nem lesz a tiéd azonnal. Van átfutási idő.
2021. jan. 7. 19:34
 8/9 A kérdező kommentje:

DNS szerverbe letiltják a másikat ennyi.

Ez megint más kérdés, de nem is felel meg a valóságnak, nagyon durva eset kell ahhoz hogy ez megtörténjen, egy jóska-pista.com miatt nem fogják azért mert van egy jóska-pista.hu. Lásd napisz@r.com, biztos több ezer feljelentés van ellene és tuti indult már per is, de nem tiltották még le. Valszeg nemzetközi törvények miatt amúgy.

Na mind1 a kérdésemre úgy látszik ezúttal nem kapok választ, azért köszönöm annak aki próbált valami értelmeset írni.

2021. jan. 7. 20:09
 9/9 anonim ***** válasza:
74%
Ilyenkor a cégek megveszik a más végződésű domain neveket, azért nem találhatóak a Neten xy.org, xy.com stb. oldalak. Ha ez mégsem történt meg, akkor kizárólag abban az esetben perelhető a másik fél, ha konkrétan annak a cégnek adja ki magát; ellenkező esetben max. vételi ajánlatot lehet tenni.
2021. jan. 7. 20:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!