Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hamis vádért a két évet...

Hamis vádért a két évet mindenképp le kell ülni vagy lehetséges a felfügesztés? Mivel lehet enyhíteni a büntetést?

Figyelt kérdés
2010. aug. 12. 22:36
 1/8 anonim ***** válasza:

A hamis vád büntetése csak akkor 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés, ha valakit a hamis vád alapján a büntetőbíróság elítél. Egyébként, ha erre nem kerül sor, eleve enyhébb. Lehetséges felfüggesztés és kisebb büntetés kiszabása ebben az esetben is a BTK más rendelkezései alapján.

Az eset megítélése függ az ügy súlyától (milyen súlyos ügyben született a hamis vád és mire ítélték a megvádoltat), az elkövető korábbi életvezetésétől, szándékától, motívumától (miért, milyen okból vádolt), attól, hogy mennyire egyszeri megingás volt ez nála, mennyire bánta meg az esetet, tett-e valamit a sértett kárpótlására.

2010. aug. 12. 23:22
 2/8 anonim ***** válasza:

de úr isten, én is most akarok tenni valaki ellen csalás miatt feljelentést, mert nagy összeggel becsapott, és ha a rendőrség nem találja ezt megalapozottnak, akkor azonnal ellenem is indítanak hamis vád miatt eljárást ?

ez nagyon durva ...

Kérdező, elmondanád, nálad ez hogy volt?

Aki pedig jogász, az elmondaná, hogy ez mitől függ? Ilyen alapon, ha nem tudom 100%-ra én magam bizonyítani amit állítok, pedig 100%-ra tudom a dolgot, akkor ne is menjek a rendőrségre, mert engem csuknak le ???

ez nagyon kemény ......

2010. aug. 13. 09:24
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

tegyél feljelentést ismeretlen tettes ellen

aztán majd a rendőrség megvádolja az illetőt

szerinted miért mindenki ismeretlen ettes ellen tesz feljelentést

pont a hamis vád elkerülése végett

2010. aug. 14. 22:48
 4/8 anonim ***** válasza:

A hamis vádat az követi el, aki más ellen valótlan adatok alapján bűncslskmény, szabálysértés, avagy fegyelmi vétség elkövetése miatt az illető ellen hivatalos feljelentést tesz. Ez minden esetben bűncselekménynek minősül, és ha a feljelentett személyt a bíróság a hamis vád alapján esetleg tényleges életfogíytiglanra ítéli, a hamisan vádoló is kaphat akár életfogytiglant is.

De amennyiben sehol nem tesz feljelentést, "csak" terjeszti a valótlan dolgot, az "mindössze" a rágalmazás szabálysértését követi el, és pár tízezer forint lehet a következménye, és ez mát nem a bűnüldöző szervek, hanem az önkormányzatok hatásköre.

2010. aug. 19. 05:33
 5/8 anonim ***** válasza:

okés, csak érted, hogyan tegyem ismeretlen tettes ellen, ha pont az egész feljelentés tárgya az, hogy XY lehúzott engem X összeggel ?? Hát akkro mégis mit tegyen az ember a feljelentésbe, ha ugye a minősítést se célszerű, azaz azt ne én írjam, hog ycsalás volt, na meg ha az illetőt megnevezni se lehet, akkro egyáltalán miért is teszem a feljelentést?

Nem néz ki kicsit hülyén, hogy hát 10 éve ismerem, és ott ült mellettem amikor kicsalta tőlem és részben ellopta a pénzt, és egyértelmű, hogy tőlem, mert hát velem beszélte meg, de hirtelen nem tudom hogy is hívják őt.

Szóval sztem vannak esetek, amikor nem lehet kikerülni, hogy megnevezzük az illetőt.

Vagy ha jogásznak van jobb tippje, akkor mondja csak ...

2010. aug. 19. 06:14
 6/8 anonim ***** válasza:

Kedves Szissz92!

A negyedik válaszadó vagyok ismét. Alapkérdése szerint a szabadságvesztés végrehajtását vagy felfüggesztését (jelen esetben a két évet) mindenképpen a bíróság határozza meg. Ha nincs az ítéletben kimondva a felfüggesztés ténye, akkor bizony nincs mese, le kell ülni. A büntetés enyhítésére is természetesen van lehetőség, mégpedig a töredelmes, beismerő vallomás, továbbá az őszinte megbánás. Ezt a bíróság nemhogy enyhítő-, de fokozottan nyomatékos enyhítő körülménynek tekinti. Ennek következtében valóban lehetséges, hogy felfüggesztik a börtönt, mi több, azt akár pénzbírságra is enyhíthetik.

Egyébként, ahogy a többi válaszadó szavaiból kiveszem, a hamis vádat nemcsak szándékosan, de gondatlanul is el lehet követni. De ha Önnek efelől kétsége támad, szerintem kérdezzen meg egy ügyvédet.

Ha pl. én X.Y ellen lopás miatt teszek feljelentést, holott bizton tudom, hogy semmit nem lopott el tőlem, akkor TETTESként követem el a hamis vádat.

Ha megbízok egy harmadik személyt, hogy X.Y-t a nevemben jelentse fel, akkor FELBÚJTÓ vagyok.

Ha én a harmadik személynek anyagot gyűjtök, hogy X.Y.-t mi alapján vádolja meg lopással, akkor BŰNSEGÉD vagyok.

2010. aug. 20. 04:32
 7/8 anonim ***** válasza:
Na most itt kérdésem, hogy a bíróság előtti úgymond részletes beismerő vallomás vagy már a rendőrségi szakaszban a vallomás az ami számít, ill. utólag ha rendőrségen valaki nem tett ilyet, a bíróságon még tehet?
2010. aug. 20. 09:14
 8/8 anonim ***** válasza:
Természetesen. Az a fő, hogy ezt még az ítélethozatal előtt, legalább az utolsó szó jogán megtegye.
2010. aug. 21. 04:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!