Vezetéknév megváltoztatásakor milyen szabály van arra vonatkozóan, pontosan milyen nevet választhatok?
Figyelt kérdés
Ismerem a hozzá kapcsolódó jogszabályt, de közben (itt is) olvastam tapasztalatot. Eddig úgy tudtam(és a jsz -ben csak ezek szerepelnek), hogy történelmi/régiesen képzett/magyartalanul hangzó vezetéknevet nem választhatok, de itt azt irták páran, hogy a túl gyakori neveket se (Kovács,Kiss), meg a helységnévből képzetteket (pécsi, váradi, stb. ) sem lehet felvenni. Hogy van ez? Nem szeretném ha elutasítanák a kérelmem. (Felmenők nevének választása nem opció!!)2020. dec. 21. 20:20
1/3 anonim válasza:
A tucatneveke tényleg nem választhatod, ha nincs olyan nevű felmenőd.
2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm, de “honnan tudod”? Vagyis elhiszem hogy így van, csak szeretnék találni erre vonatkozóan szabályokat , hogy pontosan mit és hogy lehet. (Felmenők neve abszolút kizárt)
2020. dec. 22. 13:23
3/3 anonim válasza:
Az anyakönyvi törvény csak ezeket tiltja:
"a) a magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett nevet,
b) történelmi nevet,
c) régies írásmóddal írott családi nevet,
d) az előző névváltoztatás hatálybalépésétől számított 5 éven belül újabb névváltoztatást és
e) személyhez fűződő jogot sértő családi nevet."
Nem tudom, milyen jogszabály alapján, de tényleg nem fognak engedélyezni tucatnevet. Gyakorlatilag, ha nem tudsz megfelelően indokolni (pl. valamikori felmenő neve), akkor semmilyen név esetén nincs rá garancia, hogy elfogadják.
A helyedben keresnék az ismerősök közt egy anyakönyvvezetőt, kormányhivatali dolgozót, vagy hasonlót, akinek nagyobb rálátása van ezekre a dolgokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!