Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » 2017-ben örököltem egy ingatla...

2017-ben örököltem egy ingatlant, amit eladtam abban az évben. Idén vettem egyet. A 2 közötti különbség lesz az adóalapja?

Figyelt kérdés
A most megvasarolt ingatlan illetekkiszabasanal kerem a kedvezmenyt ok honnan tudjak, hogy adtam el ha nem jelentettem be?
2020. dec. 18. 21:31
 1/5 anonim ***** válasza:
Aki megvette az ingatlanodat es amikor atiratta, akkor jelentette be a vevod.
2020. dec. 18. 21:39
 2/5 anonim ***** válasza:
Van valami olyasmi is, hogy az evekkel szazalekosan csokken az adoalap (?)
2020. dec. 18. 21:42
 3/5 A kérdező kommentje:
Onadozas van, o az illetek miatt jelentette be
2020. dec. 18. 21:46
 4/5 anonim ***** válasza:
Be kellett jelentened, hiszen a tulajdoni lapon meg kellett változtatni a tulajdonost és adót is kellett fizetned.
2020. dec. 18. 21:57
 5/5 anonim ***** válasza:

#2 Akkor van ha vásárolta az ingatlant és utána adja el. Ha az első évben adja l akkor hatalmas az adó, majd egyre csökken.

"A lakáseladás utáni Szja adóalap csökkentése

Az adóalap a vásárlás után évente csökken.

1. 100% az adóalap a vásárlás évében és az azt követő évben.

2. 90% az adóalap a vásárlás évét követő második évben.

3. 60% az adóalap a vásárlás évét követő harmadik évben.

4. 30% az adóalap a vásárlás évét követő negyedik évben.

5. 0 % az adóalap a vásárlás évét követő ötödik évben és utána."

[link]

Öröklés esetén is így kell adózni, de ott az adó alapja az örökléskor az ingatlan hagyatéki tárgyaláson meghatározott értékének és az eladási árnak a különbsége lesz. Ha a hagyatéki szerint 5 milliót ért és eladta 8-ért, akkor 3 millió után kellett adóznia. Ha a feltételezett értéke 5 millió, de csak 3,5-ért tudta eladni, akkor nem kellett adóznia.

2020. dec. 18. 22:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!