Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Családi ház osztozása hogyan?

Családi ház osztozása hogyan?

Figyelt kérdés

Sajnos tavaly meghaltak a szüleim. Van egy öcsém és 50-50%-ban örököltük a családi házat. Nekem van saját házam ahol a családommal élek,az öcsém a családi házban él.

Az öcsémnek is van háza de nagyon sokba kerülne az hogy felújítsa és ő inkább lakna a családi házban,én nem tartok erre igényt,felőlem ott lakhat.

Ilyenkor neki ki kell vásárolnia engem a részemből? Csak úgy nem szeretném ráiratni a ház 100%-át,mert tudom ha ingyen megkapja akkor elkótyavetyéli,már egy éve a szüleink halála óta is elhanyagolja mert csak úgy ott lakik.De ha esetleg kivásárolna a részemből akkor tudná mennyit ér a ház amiben él és nem lakná le. Mit tegyek? Egy nagy házról van szó ami jól berendezett. Felajánlottam neki azt hogy adjuk el és ő felújítja a sajátját az ő részéből nekem pedig megmaradna az én részem a mi házunk felújítására,mert van rajta mit csinalni. Erről hallani sem akar.

Sajnos vele az a probléma hogy amit pénzért vesz meg azt becsüli de ha ingyen kap valamit azt lesz@rja és elhanyagolja. Mi ilyenkor a jogos döntés? Érdemes harcolni a részemért? Köszönöm ha elolvastad és ha válaszolsz.

2020. dec. 15. 11:52
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
12:16-os. Ezért akarom mielőbb rendezni mert már most látom mennyire leszarja. Most ráfér egy takarítas és legalább egy festés hogy valamivel többre értékeljék,én is attól félek ha most nem lépek akkor ott fog összedőlni a ház és senki nem jár jól. Ha nem lenne saját házam akkor én laknék benne de így még egyet fenn tartani nekünk nem lenne jó.
2020. dec. 15. 12:25
 12/17 anonim ***** válasza:
92%
A hagyatéki eljáráskor meg szokták becsülni az örökölt ingatlan értékét. Az jó kiinduló pont a rendezésre.
2020. dec. 15. 13:37
 13/17 anonim ***** válasza:
63%

Csak abban az esetben, ha az örökösök között van NEM egyenesági leszármazott, mert számára van örökösödési illeték és az a örökség nagyságától függ.

Gyerekek esetében illetékmentes, így nincs értelme tippelgetni, vagy szakértőt bevonni.

A közjegyző meg nem értékbecslő szakember.

2020. dec. 15. 13:48
 14/17 anonim ***** válasza:
79%

13-as vagyok

...legalábbis nálunk így volt.

2020. dec. 15. 13:49
 15/17 A kérdező kommentje:
Van egy ismerősöm ő foglalkozik értékbecsléssel akkor megkérdezem őt mit szól hozzá. Az ügyvédet a becsléstől függetlenül kérdezem,hogy ha a testvérem nem mutat hajlandósságot akkor érdemes e ügyvédet fogadni.
2020. dec. 15. 14:22
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Pont az ilyen rázós dolgokhoz kell az ügyvéd.

A közös tul. megszünt. pert is ő tudja szakértelemmel elindítani.

2020. dec. 15. 14:32
 17/17 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm mindenki válaszát.
2020. dec. 15. 16:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!