Ennek az ügyvédi kamarai ügynek milyen anyagi kimenetele van?
Akik szakértők, vagy minimum van tapasztalatuk e téren, légyszíves válaszoljanak. Előre is köszönöm. Elmondom röviden a helyzetet, a végén a kérdésem következik. Ügyvédem nem szeretném zavarni jelenleg a kérdésemmel, de majd meglátom. Mindenesetre itt felteszem a kérdésem.
Egy régóta tartó ügy lezárult, a kérdésem arra vonatkozik, ki fizeti meg a bírósági költségeket. Leszögezem, az ügyvédem semmi olyat nem említett, hogy létezne olyan kimenetel, amely szerint én lennék köteles ezt kifizetni, a joghoz meg nem igazán értek, ezért kérdezlek titeket, ki fogja kifizetni? (Csak ez a kérdésem.) De előbb a helyzet vázlatáról.
Bepanaszoltam az egyik magyarországi Megyei Ügyvédi Kamaránál egy ügyvédet, máig úgy vélem, igazam van, de idővel a fellebezésem is elutasították, tehát a Fővárosi Bíróság által a fellebbezésem továbbvitelénél is azt állapították meg hivatalosan, hogy "a kérdéses ügyvéd nem követett el vétséget".
A LÉNYEG: HOZZÁTETTÉK, HOGY ÉPP EZÉRT AZ AZ ÜGYVÉD NEM KÖTELES megfizetni a birósági idézés és tárgyalási költségeket, amire csak őt, meg egy tanút hívtak be több hónap elteltével, engem sosem (az aktuális ügyvédem szerint nem is volt esély, hogy engem behívjanak kikérdezni, mert megelégsziik a bíróság a részletes írásos beszámolómmal).
A kérdésem: ki fizeti a tárgyalás költségeit? A Bíróság? A jelek szerint igen, viszont bizonytalan vagyok ebben, mert nem értek a joghoz különösebben.
Ismétlem: az jelen ügyvédem pontosan tudta, hogy a bizonyos másik ügyvédet jelenteni fogom a Kamaránál, de sosem mondott nekem olyat, hogy bármilyen kimenetel esetén nekem kellene fizetni bármit is.
A Bírósági határozatban sem szerepel, hogy fizetnem kellene bármit is. Két oldalas rövid tényállás a hivatalos záró okirat.
Akkor a Bíróság állja a tárgyalás költségeit? Vagy a Magyar Állam? Vagy talán én? Vagy más?
Mi alapján mondod? Szakember vagy, tapasztaltad? Tényleg érdekel. Az ügyvédem szerint nincs vesztes fél ez esetben.
Nem perről van szó (ÍRTAM: BE SEM IDÉZTEK ENGEM sehova), hanem ügyvéd etikai vétségének gyanújáról, amit jelentettem a Kamarának annak idején. A Bíróság sem utalt semmiféle költségre rám nézve.
Van itt szakember a kérdésben, és utalna jogszabályra?
2016. évi CXXX. törvény a polgári perrendtartásról (Pp.)
83. § (1) Törvény eltérő rendelkezése hiányában a pernyertes fél perköltségét a pervesztes fél téríti meg.
Ez a főszabály. A Pp. 80-93. §-okat olvasd át. Illetve valami nem kerek a sztoriddal: ha kamarai ügyről van szó, az tipikusan etikai szabályok megsértése miatti fegyelmi eljárás, de azt maga a kamara folytatja le, nem a bíróság. A bíróság perekkel foglalkozik, azaz, ha bíróság elé került az ügyed, akkor vagy valamilyen polgári perről van szó (pl. kártérítés) vagy esetleg a kamarai fegyelmi eljárás jogerős határozata ellen indítottatok közigazgatási pert. Egyszerű a kérdés: adtatok be keresetet? Ha igen, akkor bírósági perről van szó, és a Pp. fent hivatkozott rendelkezései irányadóak a perköltség viselésére.
Köszönöm, előző, az érdemi hozzászólást! Ezek szerint -jogi ismretek híján vagyok- nem sikerült pontosan megfogalmaznom kérdésem.
Rosszul fogalmaztam, én azt gondoltam, hogy a bíróság és a kamara kb ugyanaz, csak talán az egyik a másik része. Ezek szerint nem egészen így van, köszönöm a helyesbítést! :)
Arról van szó ezek szerint, hogy semmiféle bíróságnak semmi köze a folyamatohoz, ami engem érint, ha jól értem.
(NEM pereskedtünk! Ezt hangsúlyozom! Senki nem perelt be senkit!)
Konkrétan a KAMARA vizsgálta a kérdést, és CSAK a Kamara (először egy megyei, majd egy másik megyei kamara). Azt elismétlem, mert fontos, hogy etikai vétség okán a Kamarának, és CSAK a kamarának adtam panaszlevelet. Senki más nem is foglalkozott evvel, bíróség sem, rendőrség sem. Feljelentés sem történt senki részéről.
Ennyi a lényeg. Kivizsgálták, nem találták a másodszori (fővárosi kamarának címzendő) levélküldésemet követően sem vétkesnek a kérdéses ügyvédet, akit panaszoltam etikai vétség gyanújával. (Más kérdés, hogy igazam van, csak kidumálta magát, mellébeszélt, csúszatott, de ez most nem tartozik a kérdésemhez.)
Ebben a legutóbbi KAMARAI levélben az áll, hogy mivel nem találták vétkesnek az ügyvédet, ezért neki nem kell állni semmiféle költséget.
Semmi másról nem tettek említést a hivatalos válaszlevélben, ami a költségeket illeti.
Épp ez a kérdésem lényege: ki fizeti az ügymenetet? (Én részt sem vettek, be sem hívtak!) Az ügyvédem anno nem mondta, hogy bármely kimenetel esetén fizetnem kellene. (Egyelőre nem sikerült elérnem ügyvédem a napokban.)
A hivatalos KAMARAI válaszlevél sem írt semmi olyat, hogy pénz kéne fizeetnem. (Ismétlem: senki más szervezet ne mis foglalkozott a dologgal. Se bíróság, se rendőrség, se senkit nem vont be senki, csak a Kamarát, én magam. Az ügyvlédem is ajánlottam, hogy írjak a Kamarának a bizonyos másik ügyvéd miatt, mondván, semmit se vesztek evvel, de hátha vétkesnek találják. Ami azért lényeges, mert kellő súllyal akadályozott bizonyos más ügymeneteket anyagilag és etikailag is a szerintem vétkes másik ügyvéd.)
Akkor ki fizeti ki? Ezek szerint tényleg nem kell fizetnem semmit, ugye?
(A Magyar Állam fizeti az ilyen kökltésget? Vagy a Kamara? Vagy ki, mi fizeti?)
Elég bosszantó, hogy miközben ügyvédem azt mondta, evvel semmit se veszthetek, mégse kaptam egyértelmű felvilágosítást még senkitől, hogy kerek perc mentesülök bármilyen, az ügymenettel kapcsolatos költség alól... Csak azt, hogy a bepanaszolt ügyvédnek nem kell fizetnie...
"adtatok be keresetet?"
Én adtam be, nem más. Mi az a kereset ebben a kontextusban?... Sorry, tényleg nem ismerek egy csomó jogi kifejezést... :) Az ügyvédem annyit mondott anno, nem szó szerint, de valami ilyesmit: "figyi, fogalmazz meg panaszt az illető ügyvéd ellen, etikai vétség gyanúja okán, és a fegyelmi biztos kivizsgálja, nem veszthetsz semmit evvel, dem égis hátha bebizonyosodik róla..."
"kamarai fegyelmi eljárás jogerős határozata elleni közigazgatási per"
Ez nem tudom, micsoda, annyit tudok, hogy a megyei kamara viszaírt tavasszal, hogy nem találták a bizonyos ügyvédet vétkesnek, de fellebezhetek a fővárosi KAMARA címére. Megtettem, továbbították, 2020 novemberben pedig jött a levél, hogy egy másik magyarországi kamara is kivizsgálta a panaszom, és továbbra se tartják vétkesnek az illető ügyvédet, ezért neki nem kell fizetni semiféle költséget.
Ennyit írtak, meg indoklást, semmi mást. Ezért vagyok bizonytalanságban, hogyki fizeti az ügymenetet? A Magyar Állam? Vagy kicsoda? Remélem, nem kaptam korábban félretájékoztatást erről...
Az, hoyg visszaírtam a fővárosi kamara címére, az ugye NEM "kereset" és NEM minősül "pernek" sem? Csupán ügyvédem javaslatára panaszlevelet írtam, kizárólag a kamarának, tehát két ízben.
Szia, 3-as vagyok. Így már tiszta a kép. A kereset a bírósági eljárást kezdeményező, bírósághoz címzett kérelem. Ilyet ezek szerint nem adtál be, így a Pp. szerinti költségviselési szabályok értelemszerűen nem alkalmazandóak. A kamarai fegyelmi eljárás más. Te jelezted a kamara felé, hogy megítélésed szerint a kamara egyik ügyvédje etikai vétséget követett el. Ezt a kamara saját hatáskörében kivizsgálta és lefolytatta a fegyelmi eljárást, majd a végül megállapította, hogy nem történt jogsértés. Neked nincs is ezzel több dolgod, költséget sem kell megtérítened. A kamara erre van, ezért fizetik az ügyvédek a tagdíjat. A fegyelmi eljárás alá vont kamarai tagnak pedig törvényes kötelezettsége a fegyelmi eljárásban részt venni, tárgyaláson megjelenni, kamarával együttműködni stb.
A lényeg: nem neked kell fizetned a kamarai eljárásért.
De hogy még pontosabb legyek:
az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény
Üttv. 131. § (3) A fegyelmi tanács a határozatában
a) az eljárás alá vont személy felelősségét megállapítja, és büntetést alkalmaz, vagy
b) az eljárást megszünteti,
és dönt az eljárási költség viseléséről.
Ha kaptatok ilyet, akkor vedd elő a fegyelmi tanács a határozatát, ott fogod megtalálni, hogy ki viseli a költségeket. Ha nem kaptatál határozatot, vagy nem téged kötelezett a kamara, akkor nem te vagy a költségviselő.
Köszönöm szépen! :) Ezek szerint engem nem terhel költség az ügymenet vonatkozásában. :) (Hanem a kamarai tagok a saját érdekükben finanszírozzák, mert, gondolom nekik se jó, ha köztük garázdákodik egy-egy erkölcstelen ügyvéd és az kiderül. Sajnos nem tudtam lebuktatni hivatalos szinten, de legalább tudnak az esetről a Kamarában, hiszen részletesen beszámoltam és egyhalom bizonyítékot, hvatalos iratot csatoltam, az egész csak két ezer FT postaköltségembe került, ennyit megért nekem. Remélem, az az ádáz ügyvéd ezentúl százszor meggondolja, ki ellen és mit tervez eezentúl... Még ha ki is dumálta magát a Kamara előtt... Nem én vagyok az első ember, aki ellen visszaélt, a bennfentessége sé jogi ismeretei visszaélése által... De nem mertek packázni ővele, akikről tudok mint kárvallottak, én meg fogtam magam és jelentettem a Kamaránál.)
Furcsa lett volna számomra, ha mégis fizetnem kéne ezért, mivel (aktuális) ügyvédem úgy fogalmazatott annak idején, hogy nincs vesztenivalóm jelenteni A KAMARÁNÁL azt, akit vétséggel gyanusítok. (Azt én is sejtem, hogy a pereskedésnek mások a velejárói, abba azért nem folytam bele.)
De ez a megszövegezés a kamarai levélben, elbizonytalanított: "nem állapítottak meg a kérdéses ügyvéd részéről vétséget, ezért ŐNEKI NEM kell az eljárást megtérítenie."
Nem értem, miért kell eféle indirekt megfogalmazásokkal sokkolni a panasztevőt (ez esetben engem)... Olyan, mintha sugallták volna, hogy akkor fizessek én...
Miért nem fogalmazzák meg a hivatalos válaszlevélben, hogy "ő nem térít költséget, hanem az ilyenkor szokásos módon a kamarai ügyvédi tagdíj általánosan fedezi a költségeket", vagy ilyesmi...? Hiszen általában laikusok (pl én) panaszolnak be ügyvédeket, mi, akik nem értünk a joghoz... Erre megírják, hogy mivel nem találták vétkesnek, nem térít költésget, és slussz... Mintha sugallnák, hogy majd jön nekem egy csekk erről... Miért nem fogalmazták meg egyértelműen? Vagy miért nem hagyták ki a szövegből, hogy "neki nem kell fizetnie"?
De a lényeg, hogy köszönöm neked a tájékoztatást, bízom benne, valóban hozzáértő vagy. Ha mégse, akkor legfeljebb jön a csekk.... De csak ne jöjjön! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!