Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A rágalmazást milyen esetekben...

A rágalmazást milyen esetekben sújtják pénzbüntetéssel avagy figyelmeztetéssel?

Figyelt kérdés

A rágalmazás súlyos bűncselekmény, ha aljas indokból, szándékosan követik el.

Konkrétan viszont milyen jellegű rágalmazásnál történik pénzbüntetés vagy pedig figyelmeztetést? Milyen a formája annak a rágalmazásnak, amit ha mondhatjuk így, enyhébben büntetnek?

2020. nov. 15. 20:59
 1/9 anonim ***** válasza:
Ha nagy nyílvánosság előtt történik és nem bánod meg, akkor súlyosabb a büntetés. Ha a sértettet hátrány érte a rágalmazásod miatt, akkor a büntető per után polgári peres úton pénzt követelhet tőled. Én exemet járattam le neten amiért megcsalt. Mivel nem bántam meg semmit és a kiszabott büntetést sem fizettem be, ezért a büntetést 4 hét fogházra változtatták amit már természetesen rég letöltöttem.
2020. nov. 15. 22:20
 2/9 A kérdező kommentje:
És ha megbánást tanúsít az illető, akkor mi a büntetés?
2020. nov. 15. 22:26
 3/9 anonim ***** válasza:
Figyelmeztetés vagy pénzbírság,de ez bírótól függ.
2020. nov. 15. 22:59
 4/9 A kérdező kommentje:
És ugyebár nyom a latban az is, hogy milyen szándékkal tetted? Az aljas indok súlyos körülmény.
2020. nov. 16. 14:25
 5/9 anonim ***** válasza:
Így van. Ha például nem volt rá alapos indítékod és ráadásul a sértett sem volt személyes ismerősöd, akkor súlyosbító körülmény. Amennyiben van rá lehetőséged és szeretnéd elkerülni az ítéletet,úgy keresd fel őt az ügyvédjén keresztül, vagy ha nincs ügyvédje, akkor a te ügyvéded tegyen neki ajánlatot. Magyarul peren kívül próbáljatok megegyezni.
2020. nov. 16. 23:17
 6/9 anonim ***** válasza:
S ha nem is rágalmazás volt eredetileg, hanem egy rosszul sikerült, otromba vicc, ami megsértette az illetőt, de az elkövető megbánta, azt hogy kezeli a bíróság?
2020. nov. 17. 07:12
 7/9 anonim ***** válasza:
Mond a bírónak hogy csak vicceltél. Mindjárt sokkal engedékenyebb lesz :D:D
2020. nov. 18. 13:47
 8/9 anonim ***** válasza:
És ha te itt gyakorin (kerdeskiirokent) felteszel (hosszú tűrés és folyamatos rágalmazás utan) egy olyan kérdést amely burkoltan a másik értelmi képességet kérdőjelezi meg, az is rágalmazásnak vagy becsületsértésnek számít vajon?
2020. nov. 18. 23:56
 9/9 anonim ***** válasza:

A rágalmazott személynek vagy intézménynek pontosan behatárolhatónak, azonosíthatónak kell lenni. Abban az esetben ha az itt kiírt kérdésben az illetőnek félreérthetetlenül utalok a kilétére, pl hogy XY kerület Fideszes képviselője, vagy XY falu jelenlegi polgármestere stb... Na abban az esetben rágalmazásnak minősülhet. Bár szerintem ahhoz hogy érdemben foglalkozzon vele a bíróság, ahhoz azt is meg kell indokolnod a kérdésednél hogy miért tartod őt bolondnak. Rágalmazás kategóriába tartozik, mivel nyilvánosság előtt történne az eset.

Viszont ha te megírod neki privátban hogy szerinted ő nem normális, az csak simán vélemény nyilvánítás.

2020. nov. 19. 01:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!