Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Szabad idegen emberekről...

Szabad idegen emberekről közterületen fényképet készíteni, majd azokat feltölteni egy közösségi oldalra a beleegyezésük nélkül?

Figyelt kérdés

Üdvözletem!

A kérdésem az lenne, hogy közterületen sétáló emberről/emberekről készített képet fellehet tölteni közösségi oldalra a beleegyezésük nélkül? Láttam ilyet és nem tudom, hogy ez mennyire törvényes.

Köszönöm a válaszokat!

2020. okt. 29. 17:54
 1/8 Deák Dominik 2020 ***** válasza:
71%
Úgy tudom, hogy nem. Felvételt készíteni lehet, de megosztani nem, csak ha nem felismerhetőek. Tehát ha úgy osztod meg, hogy az arcukat kitakarod vagy háttal/messze állnak, akkor oké kitakarás nélkül is.
2020. okt. 29. 18:12
 2/8 anonim ***** válasza:
39%
Ha konkrétan lefotózol valakit, a képet pedig felteszed valahová, az elvileg törvénytelen. Viszont ha egy nagyvárosban fotózol egy amolyan utcai életképet, arra óhatatlanul is rákerülnek a járókelők, ezt nem lehet elkerülni. Én már évek óta fotózgatok a mobilommal Budapesten és vidéken, de még senki nem tette szóvá, ez ma már teljesen természetes, hisz' mindenkinek van kamerás telefonja. Egyszer a Bazilika mellett megkérdezte egy fazon, hogy kaptam-e engedélyt arra, hogy a teraszon kávézó vendégeket fotózzam. (Speciel pont nem őket fotóztam, hanem a hátérben lévő épületet, ők csak épp beleestek a képbe.) Megkérdeztem, hogy kitől kellene ehhez engedélyt kérnem? Tőled? Mégsem mondhatom azt, hogy most mindenki hagyja el a helyszínt, mert fotózni akarok. Aki csúnya, az fordítsa el a fejét. Ekkor ő is belátta, hogy hülyeséget kérdezett... :)
2020. okt. 29. 18:13
 3/8 anonim ***** válasza:
50%
Elvileg embereket célirányosan nem, kivéve, ha tömegfelvételről van szó. Ha pl egy utcaképről van szó, és van rajta rengeteg ember úgy nyilván nem probléma. Ha csak 1-2 akkor az arcuk nem látszódhat.
2020. okt. 29. 18:28
 4/8 anonim ***** válasza:
18%
Nem feltenni törvénytelen, hanem már elkészíteni is.
2020. okt. 29. 18:34
 5/8 anonim ***** válasza:
56%

Szürkezóna, ha szólnak érte le kell szedni.

A street fotó nehéz műfaj.

2020. okt. 29. 18:41
 6/8 anonim ***** válasza:
73%

Nem bírom az ilyen nyálba fulladt meztelen csigákat, akik lepontozzák a tényeket. Hát itt a törvény, ti nagyon ostobák:

2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]

(1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.

(2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.

Azért a többes szám, mert egy ember nem tud nulla pontra lehúzni. Ehhez többen kellettetek. :D

2020. okt. 29. 18:47
 7/8 anonim ***** válasza:
14%
Úgy tudom, hogy nagyon nem.
2020. okt. 29. 21:18
 8/8 anonim válasza:
56%
Magyarországon, és az EU-ban törvénybe ütközik. Azonban vannak országok, ahol nem. Valószínűleg olyat làttál.
2023. márc. 4. 16:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!