Szabad idegen emberekről közterületen fényképet
készíteni, majd azokat feltölteni egy közösségi
oldalra a beleegyezésük nélkül?
Figyelt kérdés
Üdvözletem!
A kérdésem az lenne, hogy közterületen sétáló emberről/emberekről készített képet fellehet tölteni közösségi oldalra a beleegyezésük nélkül? Láttam ilyet és nem tudom, hogy ez mennyire törvényes.
Úgy tudom, hogy nem. Felvételt készíteni lehet, de megosztani nem, csak ha nem felismerhetőek. Tehát ha úgy osztod meg, hogy az arcukat kitakarod vagy háttal/messze állnak, akkor oké kitakarás nélkül is.
2020. okt. 29. 18:12
2/8 anonim válasza:
Ha konkrétan lefotózol valakit, a képet pedig felteszed valahová, az elvileg törvénytelen. Viszont ha egy nagyvárosban fotózol egy amolyan utcai életképet, arra óhatatlanul is rákerülnek a járókelők, ezt nem lehet elkerülni. Én már évek óta fotózgatok a mobilommal Budapesten és vidéken, de még senki nem tette szóvá, ez ma már teljesen természetes, hisz' mindenkinek van kamerás telefonja. Egyszer a Bazilika mellett megkérdezte egy fazon, hogy kaptam-e engedélyt arra, hogy a teraszon kávézó vendégeket fotózzam. (Speciel pont nem őket fotóztam, hanem a hátérben lévő épületet, ők csak épp beleestek a képbe.) Megkérdeztem, hogy kitől kellene ehhez engedélyt kérnem? Tőled? Mégsem mondhatom azt, hogy most mindenki hagyja el a helyszínt, mert fotózni akarok. Aki csúnya, az fordítsa el a fejét. Ekkor ő is belátta, hogy hülyeséget kérdezett... :)
2020. okt. 29. 18:13
3/8 anonim válasza:
Elvileg embereket célirányosan nem, kivéve, ha tömegfelvételről van szó. Ha pl egy utcaképről van szó, és van rajta rengeteg ember úgy nyilván nem probléma. Ha csak 1-2 akkor az arcuk nem látszódhat.
2020. okt. 29. 18:28
4/8 anonim válasza:
Nem feltenni törvénytelen, hanem már elkészíteni is.
2020. okt. 29. 18:34
5/8 anonim válasza:
Szürkezóna, ha szólnak érte le kell szedni.
A street fotó nehéz műfaj.
2020. okt. 29. 18:41
6/8 anonim válasza:
Nem bírom az ilyen nyálba fulladt meztelen csigákat, akik lepontozzák a tényeket. Hát itt a törvény, ti nagyon ostobák:
2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]
(1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.
(2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.
Azért a többes szám, mert egy ember nem tud nulla pontra lehúzni. Ehhez többen kellettetek. :D
2020. okt. 29. 18:47
7/8 anonim válasza:
Úgy tudom, hogy nagyon nem.
2020. okt. 29. 21:18
8/8 anonim válasza:
Magyarországon, és az EU-ban törvénybe ütközik. Azonban vannak országok, ahol nem. Valószínűleg olyat làttál.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!