Most hogy kötelező lesz a karantén app telepítése, mi lesz azokkal, akik nem értnek az okostelefonjukhoz, vagy nem használnak olyan funkciókat, amik kellenek a működéshez?
Sunyiban szépen alakul a kínaihoz hasonló digitális póráz bevezetése. Módosították ugyanis a karanténtörvényt, melynek értelmében KÖTELEZŐ a mobiltelefonra a nyomkövető app letöltése, amennyiben telepítésének feltételei rendelkezésre állnak. Ráadásul szankció is van hozzárendelve, ugyanis alkalmanként 150.000 forint, naponta 600.000 ft. közigazgatási bírság kiszabását teszi lehetővé a törvény a hatósági házi karantén betartásának ellenőrzésére szolgáló szoftver telepítésével és használatával kapcsolatos szabályszegések esetén. Persze mindez úgy van tálalva, hogy "Egyszerűsíti a karantén elrendelését és ellenőrzését a kormány". Mindehez hozzágondolva mindazt, hogy karanténba bárki küldhető, akinek nem tetszik a pofája, mert ugye nem kell hozzá már betegnek lenni, könnyen kitalálhatjuk, hogy mire megy ki az egész.
(Gondolom a fejlesztők is azon törik folyamatosan a fejüket, hogy csökkentsék a kijátszhatóságot. Gyaníthatóan nem csak GPS alapon megy, mert az ugyan nem működik beltérben, tehát cellainformáció alapján pozícionál.)
Sok idős embert ismerek, akik nem értenek hozzá, nem is akarják a telefonáláson kívül másra használni a készüléket, de most kötelező lesz nekik is, mert a feltételek adottak. De sokan vannak, akiknek nincs adatcsomagjuk, és a wifiről is lekapcsolódnak, ne merítse az akkut, vagy nincs is otthon wifi. Ráadásul sokan éjszakára ki is kapcsolják a telefont, mint én is. Illetve nekem a pincében már térerő sincs. És akkor az adatvédelmi aggályokról nem is beszélve. Rájuk kapásból napi 600.000 ft. bírság vár, mire vége az alaptalanul elrendelt karanténnak, már viszi is a házat a végrehajtó.
Mikor vesszük már észre, hogy ez már rég nem a mi érdekünkben történik, hanem keményen ellenünk?
"Nem érted... ha otthon vagy akkor azért kell az app, hogy bizonyítsd, hogy otthon vagy. Ha nem vagy otthon miközben otthon kellene lenned, akkor meg már megszegted a karantént, szóval nem mondhatod, hogy nincs nálam a telefon, mert nem vagyok otthon..."
De, pontosan értem. Elvileg azért kellene a karanténapp, mert nincs kapacitás ellenőrizni, hogy betartják-e a szabályokat. Hát mi az ami mindig az embernél van és könnyen lekövethető? A telefonja. Hogy működik az app? Riaszt, ha bizonyos mértéknél nagyobb elmozdulás van. Nade ha én otthon hagyom, akkor nincs elmozdulás. Én meg széthordom a vírust a világba. Mivel nincs már kapacitás ellenőrizni a betartást, senki sem fogja kérdezni, hogy mit keresek az utcán... Szóval a karantén ellenőrzéséhez semmire sem jó egy ilyen app, csak könnyebben kijátszható.
"Hogy működik az app? Riaszt, ha bizonyos mértéknél nagyobb elmozdulás van" Na ez az, hogy nem így működik. Marha egyszerű lenne akkor kijátszani. Ezt nem is értem honnan szeded. Ráadásul van akinél 10m "elmozdulás" már a lakáson kívül van, van akinél meg pl. kertes háznál 30m is max. a kert. Sehol se működik így, ennek semmi értelme nem lenne.
A karantén app úgy működik, hogy amikor kapsz egy értesítést, akkor le kell magadat fotóznod, hogy otthon vagy és elküldeni a képet. Ha épp nem vagy otthon, akkor ezt nem tudod megtenni. Persze majd jönnek az IT "zsenik", hogy korábban készített képet feltöltök, meg lefényképezek egy képet, amit korábban készítettem, stb. mert persze az app kifejlesztői azok 5évesek és ilyen alap dolgokra nem gondoltak. Ezeket nagyon egyszerűen meg lehet akadályozzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!