Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Most éppen kinek ugrálnak a...

Most éppen kinek ugrálnak a bíróságok? Eddig elég fideszesnek tapasztaltam, de most van pár jel, ami azt mutatja, esetleg mégse.

Figyelt kérdés

csak egy apróság, ami elgondolkodtat szintén:

[link]

Ugye voltak egyértelmű korszakok, mikor éppen melyik rendszernek megfelelően hoztak ítéleteket, sőt, olyan is volt, amikor már fidesz-éra alatt inkább balos volt, de most mi a helyzet?

Aki napi szinten benne van bírósági ügyekben, mit tapasztal így anonyme?

(most a korrupciót tegyük félre, csak a politikai vonal érdekelne)

2020. okt. 2. 12:56
 1/5 anonim ***** válasza:
11%

Napi szinten vagyok a rendőrségi bírósági ügyekbe.

A bíróságon saját elhatározásuk szerint dőntenek sem fidesz, sem mszp, sem jobbik.

Annyit tudok, hogy Békéscsabán nagyon rendesek a bírók, kedvesek. Nem a politikáról van szó, hanem, hogy mi legyen, elítéljenek-e pl egy vádlottat vagy ne.

Egy jobbikos párti ügyvéd

2020. okt. 2. 13:00
 2/5 Deák Dominik 2020 ***** válasza:
0%
Tessék a háttér: [link]
2020. okt. 2. 13:10
 3/5 A kérdező kommentje:

1

azért ez egy nagyon idilli kép. persze vannak különbségek orszéágrészek között, és az is fontos, hogy egy köztörvényes, tyúklopásos perben nagyon elő tudják adni a tisztességest, de azért azt is hallom, hogy X és Y ügyekben (bizonyos érdekekhez, emberekhez köthető ügyekben) szó szerint rettegnek, nehogy rájuk kerüljön kiszignálásra az ügy, mert tudják, mi az "elvárás" fentről, és nem akarnak inkább belekeveredni. büntetőben jobb a helyzet sztem is (bár itt se semleges az elkövető vagy a sértett személye), de polgáriban azért nagyon vegyes a kép.

jó kérdés ... most egy jó nagy katyvasz-helyzet van, de az is igaz, hogy a bírók nagyon jól tudják, hogyan kell viselkedni, ha nem akarnak kiesni a kegyekből. úgahogy nehéz ezt most helyesen átlátni sztem.

2020. okt. 2. 14:22
 4/5 anonim ***** válasza:

Ez egy orbitális baromság, kérdező!

A bíró ítélkezési tevékenységében független, és csak a törvényeknek van alárendelve.

Ezt nemcsak az Alaptörvényünk mondja, hanem a szervezeti szabályunk (A Bszi.) is.

Ez olyan elv, amit minden bíró kollégámmal komolyan is veszünk, akárhogy is vernyákol az az átlagember, aki jó eséllyel bírót (meg tárgyalótermet) csak TV híradóban látott.

Az nem tilos, hogy a bíró valamelyik politikai párttal szimpatizáljon, de ez NEM BEFOLYÁSOLHATJA, az ítélkezési tevékenységét, és nem is befolyásolja.

" azért azt is hallom, hogy X és Y ügyekben (bizonyos érdekekhez, emberekhez köthető ügyekben) szó szerint rettegnek, nehogy rájuk kerüljön kiszignálásra az ügy, mert tudják, mi az "elvárás" fentről, és nem akarnak inkább belekeveredni. büntetőben jobb a helyzet sztem is (bár itt se semleges az elkövető vagy a sértett személye), de polgáriban azért nagyon vegyes a kép."

Nem tudom hogy ezt a f@szságot kitől hallottad, de ez egy atom baromság!

Soha semmilyen ránk szignált ügyben nem rettegünk. Mégis mitől rettegnénk? Hogy a döntésünk nem fog tetszeni? Vannak erre egy jogi megoldások: fellebbezés, perújítás, felülvizsgálat.

Ha meg szakmailag helytálló döntésünk, és az, akkor meg mitől kéne tartani?

Egyetlen egy elvárás van felénk: Amint lehet egy ügyben ítéletet hozni, akkor zárjuk le az ügyet ítélettel!

És Ennyi! Nincs se más, se több!

Ne keverj politikát abba, aminek semmi köze hozzá!

2020. okt. 4. 10:43
 5/5 A kérdező kommentje:

az a baj, hogy elég sok tapasztalatom van, tehát nem csak TV-ben láttam bírót.

és hát azok bizony lesújtóak, amelyek pedig nem közvetlen saját tapasztalatok, hanem ismerősi-ügyvédi körből jövő információk, csak megerősítik, amit látok, tapasztalok.

amit leírtál, az egy nagyon idilli kép, és fantasztikus lenne, ha ez tényleg így működne, na de a gyakorlat már. sajnos elégszer láttam a peres felet úgy átvágni a palánkon (egy vagon eljárási szabálytalanság útján jórészt), mint macskát ..., ha a másik felet kellett X okból kihozni nyertesnek.

egyébként abszolút megértem a felháborodást, nyilvánvalóan vannak kis %-ban becsületes bírák is, és ők persze kiakadnak ezen, bár nyilván nekik is szembesülni kell a bíróságon folyó mocsokkal, tehát ha innen nézem, akkor meg nem értem. én azt látom, ha nincs sajtónyilvánosság, a leghajmeresztőbb dolgokat is megengedik maguknak (csak nekem volt ilyen ügye, aztán mikor mentem az elnökhöz panasszal, hoigy mégis mi folyik itt, akkor természetesen "jaj elnézést, számítástechmnikai hiba törént bizonyára")

"Egyetlen egy elvárás van felénk: Amint lehet egy ügyben ítéletet hozni, akkor zárjuk le az ügyet ítélettel!"

>>> azért ez se igaz. vannak ügyek, ahol kifejezetten elvárás az ügy minél további húzása. legyen az polgári vagy büntető, ugye az idő múlása sok mindennek keresztbe tud tenni, avagy éppen kedvezőbbé / kedvezőptlenebbé tenni, és sokszor erre játszanak. nem ritkák sajnos a 4-5 évig húzódó perek sem, de ismétlem, nyilván ez az érdekelt felektől függ. a nagy átlag, a pitiáner, összekötettések nélküli emberek ügyeinél nagyon becsületesek tudnak lenni, ez így igaz.

most csak lesarkítva egy példát: a kocsmai verekedésnél X és Y perében kifogástalanul el tudnak járni, de ha már az ügyész fiacskájának a rablási vagy csalási ügyében kell eljárni, na itt már kezdődnek a gubancok.

2020. okt. 4. 13:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!