Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Felülírja-e a társasházi...

Felülírja-e a társasházi szabályzatot/határozatot, ha egy klímát egészségügyi okokból kell kell szerelni?

Figyelt kérdés

Anyukámnak súlyos asztmája van, ez nyáron csak rosszabb, mikor 30-33 fokra felmelegszik a lakás. Szerettem volna klímát felszerelni, de a társasházi közgyűlés leszavazta. Ezen kívül a közvetlen szomszédaim közül kettő nem is járult hozzá. Hisztis nyugdíjasok. Erkélyre menne, a kondenzvizet meg vödörben gyűjtenénk. Virágoknak jó az. A 10-en páran megcsinálták azt, hogy a tetőre ment a kültéri, nekik egy mukkot nem szóltak. De itt a 6-on az felejtős.

A szakorvos javasolta a klímát és a poros, száraz időben történő szellőztetések minimalizálását. Járt már valaki így?

És ahogy írtam, az erkélyen lenne. Utcáról nem, vagy csak alig látszana. Kondenzvíz sem menne a közterületre.

Bezzeg ismerősnél egy másik panelben elég volt leadni a közös képviselőnek a tervet, és még ő segített neki olyan klímást találni, aki olcsón felszerelte. Itt meg kötözködés, akadályozás van. Ja és abban az esetben csak az alatta lévő szomszédot kellett a kondenvíz miatt megkérdezni, őt meg nem zavarta.

2020. szept. 30. 11:07
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

És mi lesz, ha beszerelteted? Beperel? Tegye! Mivel van klíma a házban, ezért nem érvelhet a szabályzattal.

Ügyvédet meress meg!

2020. szept. 30. 19:26
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

1. Kérj írásos orvosi szakvéleményt.

2/a A jegyzőkönyvvel (és az alapító okirattal, SZMSZ-szel) rohannék az önkormányzat jegyzőjéhez, és kérném a jogvizsgálatot. Simán lehet, hogy valami szabálytalan, törvénytelen ebben az egészben, így érvénytelenítik a közgyűlési határozatot, és simán felhúzhatjátok a klímát. De jogvesztő határidős a dolog.

2/b hozass rendkívüli közgyűlést azzal a napirendi ponttal, hogy engedélyezzék nektek a klímát. A tulajdonosok 10%-ának aláírása kell ehhez, ha nem teszi meg magától a közös képviselő.

Miért támogatná ezt bárki rajtatok kívül?! Azért, mert különben beperled a társasházat a határozat miatt, mivel kisebbség számára jelentős jogsérelemmel hoztak határozatot, és sérelmi díjat esetleg kártérítést is követelhetnétek és a perköltséget is fizethetné a ház a közös költségből, miközben mindenki csak veszít az egészen. Ezzel viszont gyorsan szabályosan megoldhatjátok az egészet.

Sérelmi díj azért, mert nem gyakorolhatjátok maradéktalanul a tulajdonosi jogokat, valamint az elszenvedett kellemetlenségekért, kártérítést és kártalanítást az egészségkárosítás és az orvosi költségek miatt.

Tehát szépen meg lehetne győzni néhány józan embert, hogy ez így nem lesz jó. A közgyűlésen kijelented, hogy ragaszkodsz a szó szerinti jegyzőkönyvezéshez, amihez jogod van, különben ha nem lesz, a jegyzőhöz fordulsz, aztán közszemlére teszed az orvosi igazolást, figyelmezteted a tulajokat, hogy a kisebbség számára jelentős jogsérelemmel járó határozatot nem hozhat a közgyűlés, márpedig te orvosi igazolással tudod igazolni a jelentős jogsérelmet. Elmondod, hogy szeretnéd szép szóval, békésen lerendezni ezt magatok között, ezért hívtál össze új közgyűlést, de ha nem megy, akkor jogi útra tereled az egészet, és akkor hatalmas költsége lesz, és mindenki fizetheti a fent felsoroltakat.

42. § (1) * Ha a közgyűlés határozata jogszabályba, az alapító okiratba vagy a szervezeti-működési szabályzatba ütközik vagy a kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár, bármely tulajdonostárs keresettel kérheti a bíróságtól a határozat érvénytelenségének megállapítását a határozat meghozatalától számított hatvan napon belül. Ha a határozat bírósági felülvizsgálatát a jegyző a 27/A. § (4) bekezdése szerinti keresetében kérte, a kereseteket bíróság a perek egyesítésével bírálja el.

A BH2014. 182. számú döntés kimondja: „az érdeksérelmet az ítélkezési gyakorlat a más hasonló tárgyú perekben kialakított mérlegelési szempontok szerint ítéli meg, figyelemmel van a felperes által előadott sérelem tárgyi súlyára, a felperes személyi és anyagi körülményeire, a társasház többi tulajdonosának helyzetére és a mindezek alapján lefolytatott mérlegelés eredményeként dönt az érdeksérelem megállapításáról".

Megjegyzem: nem tudom, milyen erkélyről van szó, közös terület, vagy a lakáshoz tartozik, ha lakáshoz tartozó erkélyről van szó, akkor méginkább kétes dolog egy ilyen határozathozatal. Erről is kell a jegyzőt tájékoztatni.

Az alapító okiratot és az szmsz másolatát kérheted a közös képviselőtől, ha nem találnád, de megvan a Földhivatalban is, ahonnan szintén kikérhető. (Az tuti hiteles.) Amikor először kéred a kk-tól, én nem mondanám meg, hogy miért kérem.)

nyomtatási költséget számolhat a kk, de ha a dokumentumokat digitális formában saját pendrivera, vagy e-mail címre kéred és kapod, akkor nem számolhat fel díjat.

[link]

[link]

2020. szept. 30. 20:33
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

Ezekkel érdemes jól megtüzdelni az érveidet, sőt előre megírt beszédet olvass fel, ne legyen benne személyeskedés, stb. viszont legyenek jogi hivatkozások, utalás az orvosi szakvéleményre.

Ja és még valami! Fontos, hogy a rendkívüli közgyűlés kezdeményezésén pontosan meg kell fogalmazni a kívánt napirendi pontokat, ami tartalmaznia kell a kötelező napirendi pontokat (közgyűlési tisztségviselők - jegyzőkönyv vezető, hitelesítő, szavazatszámlálók, levezető elnök) megválasztása, napirendi pontok elfogadása.

És jól megfogalmazva a kívánt kérdésed hozzátéve hogy HATÁROZATHOZATALAL

Itt valami olyasminek kellene lennie, hogy

"A Társasház visszavonja a xxxx-én hozott y számú közgyűlési határozatát, és egyidejűleg a 2. emelet 16. számú lakás számára kifejezetten engedélyezi a klíma felszerelését kültéri egységét az erkélyre szerelve oly módon, hogy a csepegést felfogják, valamint az ezekkel járó szükséges munkálatok elvégzését. - HATÁROZATHOZATALLAL"

Határozathozatali javaslat:

A Közgyűlés visszavonja a xxx sz. határozatát, és engedélyezi a xx lakás tulajdonosának/haszonélvezőjének a klímaberendezés szakszerű beszerelését erkélyre szerelt kültéri egységgel oly módon, hogy a csöpögést felfogják.

Kell, hogy legyen indoklás is!

Indoklás: A Társasházi közgyűlés xx határozata jelentős és indokolatlan érdeksérelemmel járhat rövid és hosszútávon több tulajdonos és lakó számára, kiemelten a ... -ban lakó idős lakó számára, akinek betegségkének kezelése céljából írásos orvosi szakvélemény alapján kiemelten fontos a klímaberendezés. A közgyűlést összehívó tulajdonos Társasházon belül BÉKÉS úton - költséges és hosszadalmas pereskedést elkerülve szeretné az érdekét mindenki számára kielégítő módon érvényesíteni.

(Ez csak egy példa, hogy valami ilyesminek kéne lenni)

2020. szept. 30. 21:09
 14/14 gabesz147 ***** válasza:

3 éve van klímám és ezt csak most tudtam meg:-).

Első évben a kötelező karbantartásnál még én vezettem át a képviselőhöz a mestert, hogy nála is takarítson ki három darab klímát. (Azóta azt se hívom, amit csinált, azt én is megcsináltam, még alaposabban, igaz, nem íróasztal mellett vertem a répát nyugdíjig, hanem gépész voltam, többféle területen.)

Eszébe nem jutott, hogy belekössön, hogy mikor rakattam klímát.

A kültéri nekem is az erkélyen van, alig hallom.

De nemcsak nekem van klímám a házba.

Most már mindegy, felfigyeltek rád, ha beszereltetted volna, észre sem veszik talán, meg azt se tudták volna, hogy van beleszólási joguk.

Léteznek külső egység nélküli klímák is, csak húzós az áruk:

[link]

[link]

Ja, és én is nyugger vagyok, fentebb említettem, igaz még 70 alatt:-), de biztos nem tudnék ilyen szemét lenni.

2020. okt. 1. 12:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!