Tárgyalás tényleg brutális, ha tagad a vádlott?
Egy pl. közepesen súlyos bűncselekménybe, ami nem is enyhe, de nem is mondanám nagyon sú)yosnak volt előkészítő űlés és ott kiderűlt, hogy tárgyalás lesz.
A tárgyaláson, ha nem tagadja meg a vádlott a vallomást, de nem is ismer el semmit, hanem részletesen előadja a történteket, hogy mi volt, tehát elmagyarázza a védekezését.
Ilyenkor a vádlottat kikészítik pszichikailag, váltakozó sorrendben gyorsan kérdeznek keresztkérdéseket és a vádlott ideges, remeg azt sem tudja utána, hogy hol van, sírva megy el?
Nem film, Magyarországról szól a kérdésem.
Ez igaz, hogy így pszichésen kikészíti a bíró a vádlottat, hogy működik ez?
Ez hülyeség.
A vádlottnak joga van hallgatni. A bizonyítási teher a vádlóé, akit ügyésznek hívnak.
Arra a bírói vagy ügyészi kérdésre válaszol, amire akar. Amire meg nem akar, arra nem válaszol. Ehhez joga van.
Tulajdonképpen rólam van szó, megyek egy tárgyalásra és engem hallgat ki a bíró, kerek hosszan elmondom a történetet, biztos lesznek benne apróbb hibák, de ha beleköt akkor ezekre hivatkozom:
1.Régen volt, nem emlékszek mindenre.
2.A rendőrségen részletesen előadtam a történetet, de a nyomozón szólt, hogy ez már sok, meg nem írja le újra amit azelőtt, és nem akartam leterhelni a nyomozót, amit ott nem, majd a bíróságon elmondom.
3.Sok dolgot mondtam, de a bíróságon a sok dolog közötti kis dolgokat is elmondom még részletesebben, és ha kérdezi, ott miért nem mondtam a rendőrségen, akkor arra hivatkozom, hogy szolt a nyomozó, hogy sok és amit nem, meg ami eszembe jutott azóta a bíróságon elmondom és utóbbi vallomásom fogom fenttartani.
Ha pedig beszélek, közben gondolkodok, csak azért lesz, mert próbálok visszaemlékezni minden apró részletre.
Ha jár a kezem közbe, az természetes, mert minden ember, ha beszél, néha hadonászik, mutogat a kezével, hogy hogy is volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!