Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Milyen hátránnyal/ büntetéssel...

Milyen hátránnyal/ büntetéssel jár, ha a tulajdonomban álló ingatlanomból kiteszem “ erövel” a benne lakót?

Figyelt kérdés

Nem járultan hozzá az ott-tartózkodásához, teljesen leélte, hajléktalanokat költöztetett be, stb...

Ezek valószínüleg a bíróság elött nem állnak meg, csak azok miatt írom, akik a jogosságot firtatva elkezdenének engem szidni. És ez csak a jéghegy csúcsa...

Elöre is köszönöm, ha valaki hasznosan szól hozzá.

2020. szept. 13. 10:57
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

Egy nagy l*****t kattan a bilincs, nehogy elhiggye bárki, hogy ez így működik. A pontos helyzetet egyébként nem ismerjük, hiszen a kérdező nem hajlandó leírni, csak pár morzsát szór, még véletlenül sem írja le, mi van. Ettől függetlenül erősen kétlem, hogy itt magánlaksértés történne, hiszen amit sikerül kibogozni, az az, hogy az illető ott lakik, ez pedig eleve kizárja az ilyesmit.

Hogy hogyan került a lakó az ingatlanba, azt nem tudjuk. Nyilván valahogy odakerült. Önkényes lakásfoglaló is lehet, azonban ez sem jelenti azt, hogy majd jön a rendőrség, és kilakoltatja, ilyen soha nem történik. Ha lakáskiürítést szeretnél, bíróságra kell menni, majd ha az ügy lezárul, akkor a végrehajtók kiteszik az illetőt.

Semmi esetre sem javaslom az önkényes intézkedést, mert akkor a magánlaksértést még a végén te követed el, és rajtad kattan a bilincs.

2020. szept. 13. 15:18
 12/23 anonim ***** válasza:
#11 Nagy valószínűséggel a kérdező örökölte azt az ingatlant, amiben bent lakott a testvére az örökhagyónak és most ki szeretné tenni, hogy hozzáférjen az örökségéhez.
2020. szept. 13. 15:55
 13/23 anonim ***** válasza:

# 12

Igen, én is ilyesmire gondolok, csak ezt nagyvonalúan elhallgatja a kérdező, mert akkor kiderülne, hogy amúgy teljesen jogszerűen költözött be az illető, hiszen még egy korábbi tulajdonos hozzájárult. Nyilván ezt a jelenlegi tulajdonos visszavonhatja, de ha nem költözik ki önként, akkor sem lehet elkezdeni önkényesen intézkedni, és a rendőrség sem fog semmit tenni a polgári jogi vitájukban.

Ha mégis elkezd a kérdező emberkedni, annak ugyanolyan következményei lehetnek, mintha hozzám jönnél be és elkezdenéd kipakolni a cuccaimat. A büntetőügyben semmilyen formában nem fogják figyelembe venni, hogy az ingatlan tulajdonosa kicsoda vagy hogy milyen jogcímen tartózkodott ott a sértett.

2020. szept. 13. 16:39
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

#13 Én megértem azt ha szeretne hozzáférni az örökségéhez, hiszen ha igaz amit leírt, akkor azzal kárt okoz neki a nagybátyja - és ki tudja milyen kára lehet még a későbbiekben.

Te sem örülnél neki szerintem ha örökölnél valamit, fizetned kellene utána a költségeket, de hasznod nem lenne belőle semmi csak néznéd ahogy egyre jobban tönkremegy.

Ahogy írtad, keveset tudunk a helyzetről, egyik oldalt sem ítélhetjük meg/el ez alapján.

2020. szept. 13. 16:43
 15/23 anonim ***** válasza:
Én nem ítélek el senkit. A tulajdonához joga van, csak akkor lehet nem ölbe tett kézzel kéne ülni, hanem beadni a bírósághoz a keresetet a lakáskiürítés iránt, aztán a végrehajtó kilakoltatja az illetőt. Az okozott károkat is ki lehet fizettetni ugyanúgy jogi úton. A kérdező azt írja, még ügyvédje is van, majd ő biztos segít neki a bírósággal való kommunikációban. De puffogni, meg önkényes erőszakot tervezgetni biztos könnyebb, mint elindítani a szükséges jogi lépéseket.
2020. szept. 13. 16:56
 16/23 A kérdező kommentje:

Az ingatlan 30 eve kerult a tulajdonomba. Elotte onkormanyzati lakas volt. Nagyanyam elt benne. Akihez hozzajarulasom nelkul bekoltozott anyam testvere.

Miutan nem gondoskodott nagyanyamrol, korhazba kerult, ahol perpillanat is az eleteert kuzdenek.

Csaladi megegyezessel szeretnem kitenni az ingatlanbol. Nem titkolok semmit, hiszen segitseget kerek.

2020. szept. 13. 17:22
 17/23 A kérdező kommentje:

Ugyvednel mar elnditottam az ugyet.

De kozben kiderult, hogy a lakast ( 300 km-re lakom az ingatlatol) totalisan leelte, kutyaszar mindenutt. Hajlikkal partizott, mig nagyanyam a fajdalomtol fetrengett vagy epp benyugtatozva aludt 23,5 orat napinta)

2020. szept. 13. 17:25
 18/23 A kérdező kommentje:

Ezen kivul az engedelyem nelkul bejelentkezett, nyugdijat elszedte es elitta, a szamlak nincsenek fizetve.

Szivesen valaszolok, ha valaki tud az alapjan segiteni. Azt hittem, ennyi info eleg.

Koszonom az eddigi kommenteket!

2020. szept. 13. 17:28
 19/23 árokpart ***** válasza:
100%
Ne beszéljetek már hülyeséget. A saját ingatlanomban azt engedek be akit akarok és akkor teszem ki amikor akarom. A rendőrségnek ehhez semmi köze és nem is szoktak beleavatkozni. Aki azt írta, hogy az önkéntes lakásfoglalás is magánlaksértés és bizony azt a törvény bünteti. Édes Istenem!
2020. szept. 13. 18:01
 20/23 anonim ***** válasza:

Kérdező, a tulajdonos bármikor kijelentheti a tulajdonából azt akit akar, nem kell a beleegyezése. Vagyis simán csak be kell menned a kormányablakhoz és elintézned, hogy ezentúl ne az legyen a lakcíme.

Ahogy írtad, éppen kórházban van. Ez jó alkalom arra, hogy ha kijelentetted a lakásból, akkor jelezd ott a kórházban, hogy nincs hová hazamennie, mert nincsen lakása. Kérhetsz ott is segítséget abban, hogy valami olyan helyet lehessen neki találni, ahol felépülhet. Az én egyik rokonom, bár rendesen bérlakásban lakott, de mivel nem engedte a tulaj bejelentkezni, így amikor kórházba került hajléktalanként vették nyilvántartásba mert nem volt bejelentett lakcíme. Mivel ugyanoda nem költözhetett vissza, egyedül nem tudta volna magát ellátni, addig felvették a rehabilitációs osztályra míg elég jól nem lett és az egyik gyerekénél nem tudott már lakni. Bár ezt most nehéz lesz a járványhelyzet miatt, de ha nincs lakcíme, akkor talán valami utat találnak, vagy megmondják neked hogy hova fordulhatsz segítségért. Kérdés persze mennyi idős és milyen állapotban van, de a helyedben most mindenképpen kijelenteném és jelezném a kórháznak, hogy nincs lakcíme. Ilyenkor település szintű lakcímet lehet számára kérni és annak megfelelő intézményhez vagy szakszolgálathoz fordulni segítségért.

2020. szept. 13. 19:34
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!