Mik azok a bűncselekmények, amikért a gyakorlatban csak ritkán adnak letöltendőt és ez bosszant titeket?
Én alapvetően nem vagyok híve annak, hogy minden apróságért börtönbe küldjük az embereket, hiszen mindenki hibázhat (nyilván most nem a komoly dolgokra gondolok) és többet árt sokszor, mint használ, de ha rajtam múlna fix letöltendő lenne:
1) Komolyabb állatkínzás
2) Alkohol/Drog hatása alatti vezetés (mennyiség függvényében, egy sörért mondjuk ne járjon) még akkor is, ha nem okoz balesetet.
Ezek persze csak vélemények.
Ez nem így működik, kérdező!
A büntetéskiszabásnak vannak elvei, amit a joggyakorlat munkált ki (enyhítő - súlyosító körülmények, alanyi - tárgyi tényezők).
Bíróként ezt (és még sok más egyéb tényezőt) vesszük figyelembe a mérték meghatározásakor.
Letöltendő büntetést az első bűntényes elkövetők csak rendkívüli tárgyi súlyú bűncselekmény elkövetése vagy elkövetési körülmények esetén kapnak.
Azonkívül pl. a fiatalkorú elkövetők meg külön történet, ott nem is büntetőjogi cél a letöltendő (szabadságvesztés) büntetés kiszabása, de ha mégis, akkor ennek vannak speciális előírásai.
Ezt így nem lehet megmondani.
Sokmindentől függ. Első bűntényes elkövetőknél, ha nem nagy a tárgyi súlya, nincs rendkívüli súlyosító körülmény, nem szoktak letöltendőt adni.
Sőt van, hogy büntetett előéletű személynek sem, ha második bűntényes, de nem nagy súlyú bűncselekményt követett el, vannak enyhítő körülmények is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!