Ezért mit lehet kapni?
Panelben lakok,és szeretném meg tudni:
Ha egy emberkét találok hogy a pincémből a cuccomat lopja,és én egy adott tárgyal a szart a belőle (és neki egy kése van),akkor ezért mit kaphatok?
Vagy ő mit kap/miért jelenhet fel?
Hát ez nagyon sok mindentől függ. Az, hogy mondjuk van nála egy kés, de nem lép fel támadólag, nem jogosít fel arra, hogy szétverd. Értem, hogy a pincédben van, de akkor is fenn kell állnia annak, hogy jogosan véded meg magadat, különben eljárás indul ellened testi sértés miatt.
Ellene pedig betörés (nem tudom szakmailag ezt hogy hívják), lopás kísérlete miatt, illetve, ha megtámad és ezért véded meg magad, akkor rablás miatt is (Ugyanis az is rablás, ha lopás közben lebuksz és erőszakkal/fenyegetéssel próbálod megvédeni a lopott cuccot).
Annyit mondok, hogy letöltendőt nem hiszem, hogy kapnál, viszont ahhoz, hogy ne legyen egyátalán gondod több kell, minthogy betörnek hozzád.
Felfegyverkezve betörni más lakásába minősített esetnek számít, ami jogilag már alapból úgy kezelendő mintha élet kioltására irányult volna. Ilyen esetben emiatt gyakorlatilag nem büntethető a védekező fél, akkor sem ha a védekezés a betörő halálához vezet.
Ja és ha már egy ütéssel leteríti nem rúgdoshatja még fél óráig.
Szóval óvatosan ezzel a meg lehet ölni dologgal.
Ez csak a törvényben felsorolt minősített esetek kivételével igaz. A korábbi link alatt jobban részletezik, ha érdekel, de tessék a vonatkozó részlet a cikkből:
"A törvény értelmében, a 22. §. (2) bekezdés a) –c) pontjában felsorolt feltételek megvalósulása esetén a jogtalan támadást úgy kell értékelni, mintha az a védekező életének kioltására irányult volna, ekkor a védekező cselekménye annak kifejtésekor nem büntethető, még abban az esetben sem, ha a jogtalan támadó életének kioltását eredményezi. Az elhárítás szükséges, a túllépés fogalmilag kizárt. A jogos védelem feltétele ezekben az esetekben is a rendszerint erőszakos jogtalan támadás és annak elhárításának szükségessége"
"Az elhárítás szükséges, a túllépés fogalmilag kizárt. A jogos védelem feltétele ezekben az esetekben is a rendszerint erőszakos jogtalan támadás és annak elhárításának szükségessége"
Lehet én vagyok a hülye, de ebben pici ellentmondást érzek.
Mármint azt ne mondja senki, hogyha valaki besurran egy késsel a zsebében hozzám, de rajtakapom, ő pedig aztán tényleg nem lép fel fel semmilyen támadó magatartással, úgy van vele, hogy ezt megszívta, azt én szétverhetem.
"Ja és ha már egy ütéssel leteríti nem rúgdoshatja még fél óráig"
Amúgy persze, ez nyilván jogos, hogy ha már harcképtelenné van téve a támadó, akkor az már nem önvédelem hogy még ezután jól megrugdosod.
De a szituáció alapesete, amit a kérdező felvázolt, hogy akihez betört egy késes rabló, a védekező fél úgy hárítja el hogy mondjuk egy golfütővel bucira veri, emiatt még nem büntethető még ha bele is hal a betörő.
Az már egy másik dolog hogy ha a verés miatt például eszméletét veszti a betörő, és még akkor nekiáll agyonverni a tulaj...
"ő pedig aztán tényleg nem lép fel fel semmilyen támadó magatartással"
A minősített eset azt jelenti, hogy a támadó magatartás tényállása megvalósult már azzal, hogy ő egy késsel felfegyverkezve betört valakihez.
"A minősített eset azt jelenti, hogy a támadó magatartás tényállása megvalósult már azzal, hogy ő egy késsel felfegyverkezve betört valakihez."
Igen, viszont erre a részre nem vonatkozik az, hogy addig lehet védekezni, amíg jogosan tarthat az emberünk a támadás folytatásától? Mert ha rögtön megadja magát az ember, ha rajtakapják, akkor ez végülis már nem állja meg a helyét.
Az alap az, igen, hogy a védekezés is addig tarthat, amíg a támadás fennáll. A kavar itt abból adódik, hogy maga a felfegyverkezve történt betörés, vagy éjjeli vagy csoportos betörés automatikusan úgy kezelendő, mintha élet ellen irányuló támadás lenne. Szóval ha meg is adja magát, jogi meghatározás alapján a támadás ténye még fennáll. Adott esetben pl akár hazudhatja is hogy megadta magát.
Szóval törvényi keretek között maradva egy ilyen jellegű betörést az én értelmezésem szerint akkor lehet úgy kezelni, hogy megszűnt a támadás, ha a betörő elmenekül, vagy olyan extrém esetekkor amikor kétséget kizáróan harcképtelenné vált a támadó. Pl ha úgy ütötték meg hogy eszméletét vesztette.
Nyilván azért is van a bíróság hogy az egyedi körülményeket számításba vegye, de a lényeg hogy ilyen esetekben azért erősen próbálja a védekező felet pártolni a törvény.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!