Ha elütök valakit vagy koccanok autóval, de nem merek megállni akkor mi fog történni?
Mindig annyira félek ettől, van egy szabadelvű falu ahol mindig átmegyek mert arra van a melóhely és gyakran szaladnak ki gyerekek ezért én 30km/h -val szoktam arra menni úgy, hogy a féken van a lábam. Mindig arra gondolok, hogy bárhonnan kiszalad valaki elütöm és segítenék azzal elveretném magam ( gondolom szerintetek jogosan, meg meg is érdemelném ) így ha mondjuk elütöm és lassan gyök kettővel haladva hívnám a segélyhívót és mondanám, hogy féltem megállni , mert ( és itt mondanám a falu etnokultúrális hovatartozását ) , de a környéken leszek.
Akkor ezzel segítségnyújtás elmulasztását követem el vagy betudható annak, hogy védem a paraszt bőröm?
Másik félelmem, hogy kifordul elém egy integrálásra szoruló sofőr , és koccanunk akkor ő fenyegetően lépne fel elhajthatok majd hívhatom a segélyhívót?
Ilyen esetben elveszik a nyomozás idejére a jogsim? Hivatásos sofőr vagyok... tudom, az senkit nem érdekel, de azért megjegyzem.
Volt rá példa sajnos nem olyan régen, hogy egy baleset után nem mert megállni az autós éppen amiatt ami Szögi Lajossal pár éve történt.
Ment kicsit tovább, oda ahol már nem tartott attól hogy elérik és azonnal hívta a rendőrséget, majd bement az őrsre egyenesen és ott várta meg hogy intézkedjenek. Ha jól emlékszem akkor el is fogadták ezt megoldásképpen és nem tekintették cserbenhagyásnak.
De hogy más esetben mi történne azt senki nem tudhatja.
Szituációtól függ a dolog. Mérlegelni kell a helyzetet, valószínűleg a bíróság is figyelembe venné az adott körülményeket, ha megvádolnának.
De ha nem is állsz meg a helyszínen, hanem tovább mész biztonságosabb helyre, de gyorsan, minél előbb hívod a mentőket, rendőröket, akkor az szerintem nem számít cserbenhagyásnak. Ez esetben nem arról van szó, hogy el akarsz menekülni a hatóságok, jogállami felelősségre vonás elől és teljesen magára hagyod az áldozatot.
Ha szerencsés vagy, és nem volt sérült (ez koccanás esetén lehetséges), akkor "csak" cserbenhagyás.
Ha sérült is volt, akkor segítségnyújtás elmulasztása, ami sokkal súlyosabb, csak ezt nem szokták tudni az emberek, és - tévesen - mindent cserbenhagyásnak hívnak.
De a kamera igen.
Meg a lelkiismeretem.
Akkor el kell magam veretni, lényegében?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!