Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Becsületsértés esetén magánvád...

Becsületsértés esetén magánvádas feljelentéskor ingyenes-e az egész procedúra? és mire lehet számítani, mi a folyamat?, ráadásul kiskorú az elkövető?

Figyelt kérdés

Bírósági eljárás mindenképp lesz? mert én csak egy figyelmeztetést szeretnék számára hogy fejezze be. Másik részről ha lesz bíróság és több száz km van közöttünk akkor kinek kell utaznia?

Történet nagyjából: Elkezdett ismerőimre írogatni kamu profilból, hogy fegyveres bűnöző vagyok, plusz fb-s beszélgetést hamisított, hogy halálosan megfenyegettem.

2020. aug. 5. 07:11
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
28%
Kiskorú, nem büntethető. Felesleges. Két pofonnal többre mennél.
2020. aug. 5. 07:31
 2/13 A kérdező kommentje:

Egyetértek, valóban az kéne neki, Igazából csak egy figyelmeztetés lenne a cél és abból legalább a szülei is látná hogy miket csinál az drága kisfia.

Bár mondjuk ha ilyeneket megengedd magának akkor valszeg a szülőkkel van a baj elsősorban.

2020. aug. 5. 07:40
 3/13 anonim ***** válasza:
Szülők tudják?
2020. aug. 5. 07:44
 4/13 A kérdező kommentje:
Nem tudom a nevüket, egyik rokonának írtam ugyan erről, de az a letiltásomban látta a megoldást.
2020. aug. 5. 08:06
 5/13 anonim ***** válasza:
0%
Töröld magad facebookról, probléma megoldva.
2020. aug. 5. 08:14
 6/13 anonim ***** válasza:
93%

A kiskorú fogalmánál vannak zavarok. 14 év alatti, vagy 14-18 év közötti? Ha 14 év alatti, akkor valóban nem büntethető. Viszont a gyermekvédelem értesülni fog a feljelentésről, és elkezdenek foglalkozni a családdal. Ami nagyon helyes, mert teljesen igazad van abban, hogy 100%-ig a szülők sara, ha ilyeneket művel a kiskorú gyerekük.

Ha 14-18 év közötti, akkor végigmegy az ügy, bírósági tárgyalás lesz belőle. Valószínűleg figyelmeztetést kap, esetleg felfüggesztettet.

Lehet egyébként tudni, hogy milyen kapcsolatban vagy ezzel a családdal? Rokonok vagytok? Van sejtésed, hogy miért akart rosszat neked? Volt valami konfliktus köztetek? Ha ilyen messze laktok egymástól, akkor gondolom ritkán is találkoztatok.

2020. aug. 5. 08:27
 7/13 anonim ***** válasza:
90%

Ha a kiskorú 14 éven felüli, akkor büntethető.

De egy magánvádas ügy nem ingyenes. A 10.000,- Ft illeték mellett ehhez elengedhetetlen lesz az ügyvédi segítség, hiszen nyilván a vádképviseletben és vádirat írásban nem vagy otthon - gondolom.

Az illetékesség az elkövetés helye. Internetes esetben nekem hasonló ügyben úgy nézték, hogy akinek elküldte az üzenetet, tehát amivel a bűncselekmény megvalósult, az a személy/szervezet hol van helyileg. Mivel a bűncselekmény abban a pillanatban valósul meg, amikor nyilvánosságra kerülnek ezek az írások, az pedig akkor van, amikor XY, akinek ezeket küldte, megkapja/elolvassa ezeket.

Jó kérdés, ha pl. egy magánszemély mondjuk a telefonján a vonaton olvassa, akkor mi van. :D Ezt a hatóságok döntik el a történtek ismeretében. Te bárhol beadhatod, úgyis átpakolják majd, ha úgy gondolják.

Itt egy jó leírás: [link]

2020. aug. 5. 08:29
 8/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Gyakorlatilag életben nem találkoztam vele, csak üzemeltetek egy internetes cuccot és erről visszaélés miatt ki lett tiltva., és azért bosszú, az értelmesebbek elismerték hogy hibáztak már vissza is lettek engedve, csak ő balhézik már.

2020. aug. 5. 19:41
 9/13 anonim ***** válasza:
82%
Gratulálok a szakszerű választókhoz. A Be. 762. par. (2) bekezdés a) pontja szerint fiatalkorúak szemben magánvádas eljárásnak nincs helye.
2020. aug. 5. 20:51
 10/13 A kérdező kommentje:
9/9 Akkor legalább sima feljelentésként?
2020. aug. 7. 18:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!