Hogyan lehet véget vetni ennek?
Apám 4 éve meghalt. 35 vagyok, 10 éves korom óta nem tartottuk a kapcsolatot, anyàmmal elváltak. Soha semmit nem tudtunk róla, a halálhírét is Facebookon tudtam meg, mert ott keresett fel a testvére. Soha senkivel 25 év alatt nem tartottuk a kapcsolatot.
Most a halála után 4 évvel kaptam egy levelet, miszerint fizessek meg 500ezer forint tartozást amit apám 2003-tol kezdve halmozott fel. Késedelmi kamattal és mindennel együtt fizessek. Mégis hol volt a behajtó cég az elmúlt 4 évben amióta meghalt? Miért kellene nekem kamatot fizetni mikor nem is tudtam a tőke tartozásról.
Illetve több tartozása van mindenféle irányba.
És a volt nője (nem volt felesége anyám után) is zaklat, perrel fenyeget, hogy fizessek neki, vagy beperel. Mégis milyen jogon? Soha nem láttam, milyen alapon kellene nekem neki fizetni???
Teljesen ki vagyok akadva. Ez jogszerű?
15 éve felhalmozott tartozást kifizetettni? Tudom, h nem csak előnyt, hátrányt is oroklunk, de nem értem hogy az elmúlt 4 évben miért nem szólt nekem senki a tartozasrol? A hagyatékin sem volt sehol szó arról, h ilyen tartozasai vannak. Nagyon igazságtalannak érzem és felháborít. Mit lehet tenni ilyenkor?
A hagyatéki eljárás során a közjegyző dolga az elhunyt hagyatékának feltárása és az örökös(ök) személyének megállapítása. Az örökösöknek jogukban áll a hagyaték visszautasítása. Ezzel a jogukkal ált. akkor élnek, ha a várható örökrészt a hitelezői igény meghaladja.
A hagyaték visszautasításához ismerni kell a várható örökrész értékét és az esetleges tartozás nagyságát.
Ha a hitelező az elmúlt x évben nem jelentkezett, nem kért végrehajtást, akkor jó eséllyel a tartozás elévült, azaz, állami segédlettel az már nem hajtható be. Azonban ez nem automatikusan történik.
Ilyen esetben az adósnak lehetősége nyílik a fizetési felszólítás kezhezvételőtől számított 15 napon belül ellentmondással élni, hivatkozva az elévülésre.
Neked is ezt kell tenned, legalábbis valószinűleg, de azért jó lenne tudni miféle tartozás ez, mert van ami még hamarabb elévül (telefon, közmű, stb). Persze van, lehet olyan is, ami nem évült még el, bár ennek kicsi a valószinűsége.
Kérdező!
Apád halála után a tartozásokat is öröklöd (ha nem utasítod vissza a hagyatékot), így felelned kell a tartozásokért is.
Főszabály szerint csak a hagyaték tárgyaival és hasznaival felesz.
Ez annyit jelent, hogy a tartozást a megöröklött vagyonból kell fedezni, úgyhogy NE ADD EL a hagyatéki vagyont, amíg nem rendezed a tartozást. Végrehajtás is csak ezekre a vagyontárgyakra kérhető.
A saját vagyonoddal ez esetben nem felelsz.
"több tartozása mindenféle irányba"
Ennek a hagyatéki leltárból azért ki kell derülnie, akkor meg van lehetőséged a viszautasításra (amit addig tehetsz meg, amíg nem lépsz fel örökösként - vagy a közjegyző által adott határidő nem járt le).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!