Megváltoztathatom a vezetéknevemet?
Igen, tudom, hogy rengeteg ilyen kérdés van fent itt is és a google is a barátom, de úgy érzem az én esetem egy kicsit másabb.
Story time!
A családom mindig is 'y'-al írta a vezetéknevét, ám a kommunizmus alatt kuláknak lettek nyilvánítva és ez azzal is járt, hogy elvették tőlük az ipszilont. Tehát onnantól fogva 'i' betű került a vezetéknevünkbe. Apám még egy ideig 'y'-os volt, én viszont már 'i'-vel "születtem".
És ide kapcsolódik a kérdés, hogy kérvényezhetem e azt, hogy odakerüljön a nevembe az 'y'?
Ha igen, akkor milyen úton-módon?
Igen. Kérvényezni kell a területileg illetékes anyakönyvi hivatalnál.
És pontosan azt kell leírnod indoklásban, amit
ide írnál: az volt az eredeti helyesírása édesapád vezetéknevének, a kuláklista miatt változtatták meg, akaratán kívül. Szeretnéd identitás (hovatartozás) és érzelmi okokból is visszakapni az eredeti neveteket.
Majd, amikor a határozat megszületik, azzal együtt mész az új személyidért, lakcímkártyádért, adószámodért, TB-igazolványodért stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!