Miért kell végzettség ahhoz, hogy valaki, felhasználási szerződés alapján, jogdíjat kaphasson a saját szellemi alkotásáért?
- fényképészet;
- videó;
- kiadványszerkesztés;
rendelet: [link]
Nyilvánvalóan azért kötötték végzettséghez az előbb felsorolt tevékenységeket, hogy ha valaki pl fényképészeti munkavégzést szolgáltat, vagy más könyveit legyártja, kiadványszerkesztést szolgáltat, akkor legyen elég profi.
De ha felhasználási szerződés alapján kapnék jogdíjat egy olyan szellemi alkotásomért, amelyet én korábban saját indíttatásból hoztam létre, akkor miért kéne az alkotás létrehozásához végzettség?
Eleve az is teljesen értelmetlen, hogy minek kell megadni, hogy milyen jellegű tevékenységből jött létre a mű? Felhasználási jogot szolgáltatok, ez a gazdasági tevékenységem, nem pedig magát a munkavégzést. Az egy fájl, aminek a másolatát valaki felhasználja (konkrétan nézi, élvezi, vagy használja az ő alkotásához) és fizet érte. Mi a jelentősége gazdasági szempontból annak, hogy az milyen technikával jött létre?
A rendelet egyébként egyáltalán nem egyértelmű, mert a tevékenységek megnevezése különbözik a KSH-n elérhető tevékenységektől.
Kell-e végzettség ehhez? Miért kell? Honnan tudhatom meg pontosan, hogy kell-e? - Mert a jogszabály szövege nem lesz elég.
FRISSÍTÉS:
A KSH-tól megérkezett a válasz. Dióhéjban azt kérdeztem az ügyfélszolgálaton, hogy ha a saját e-könyvem oldalait én szerkesztem meg (borítóval együtt), és én adom ki, akkor kötelező-e felvennem a kiadványszerkesztői (grafikai könyvtervezői) és kiadói tevékenységeket is? (Vagy elegendő az írói és alkotóművészeti tevékenység...)
Ez a válasz jött:
„Amennyiben saját név alatt nem végez grafikai könyvtervezést és könyv on-line-kiadást akkor a hivatkozott ÖVTJ'19 kódokat nem kell jövedelemszerző tevékenységéhez felvenni.”
Na, most akkor kérem, segítsen valaki, értelmezni. Mert ha ez azt jelenti, hogy „igen kötelező, ha én csinálom”, akkor maga a válaszadás teljesen logikátlan. Úgy értem, hogy ha pl valaki egy tudakozótól megkérdi, hogy „kell-e jegy a szombat esti koncertre”, akkor nyilván nem az a válasz, hogy „Amennyiben nem megy el, nem kell jegyet vennie.”
Szóval, lehet, hogy ez a válasz inkább azt jelenti, hogy „nem, nem kötelező”??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!