Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Meg lehet tudni valamilyen...

Meg lehet tudni valamilyen módon hogy -még élő- rokonom csináltatott-e végrendeletet?

Figyelt kérdés
A megkérdezézésén kívül persze. Valamilyen hivatalos útra gondoltam.

2020. júl. 14. 19:42
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
87%
Nem
2020. júl. 14. 19:49
 2/11 A kérdező kommentje:
Ügyvéd vagy? Vagy tudsz esetleg link-elni oldalt erről az infóról?
2020. júl. 14. 19:54
 3/11 anonim ***** válasza:
74%
Nem. Semmi közöd hozzá. ha ő maga nem mondja el neked akkor nem is tartozik rád.
2020. júl. 14. 19:58
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha ő maga nem mondja el akkor nem. Az ügyvédet is és a közjegyzőt is titoktartás terheli. Ha hagyott végrendeletet akkor majd az örökségi eljárásban fogják ismertetni a tartalmát. Ha közvetlen örökös vagy akkor is legalább az ún. köteles rész megillet.
2020. júl. 14. 22:14
 5/11 anonim ***** válasza:
76%

Kérdező!

Ha az ügyvédi kamara által vezetett Központi Végrendeleti Nyilvántartásban, illetve a Végrendeletek Országos Nyilvántartásában nem szerepel, akkor kicsi az esélye, hogy van (szóbeli végrendelet akkor is lehet).

2020. júl. 15. 05:28
 6/11 anonim ***** válasza:

Nem. Egyrészt lehet, hogy megírta, és csak a fiókba tette be, vagy egy ügyvéd őrzi neki - ez esetben még az sem kizárt, hogy senki nem tud róla.

Másrészt, ha közzé is van téve a MOKK (tehát a Magyar Országos Közjegyzői Kamara, és nem az ügyvédi, ahogy előttem helytelenül írták!) VONY (Végrendeletek Országos Nyilvántartása) rendszerében, akkor sem vagy jogosult belenézni abba.

Betekités:

A nyilvántartásba bejegyzett adatok lekérdezésére

• a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző,

• a nyilvántartás-vezetési feladatok elmulasztása esetén a területi kamara által a közjegyzőkről szóló 1991. évi XLI. törvény 170. §- a alapján a hiányosság pótlására kijelölt közjegyző

• a bejegyzést végző közjegyző jogosult.

Forrás: [link]

És igen, ügyvéd vagyok.

2020. júl. 15. 19:37
 7/11 anonim ***** válasza:
Illetve annyit hozzátennék, hogy valóban vezet a Magyar Ügyvédi Kamara is egy ilyen nyilvántartást: [link] de megmondom őszintén, hogy eddig minden kolléga azt mondta, hogy vagy a közjegyzőit választják az ügyfelek, vagy simán csak megcsináltatják az ügyvéddel, de nem akarják letétbe tenni (én is ezt tapasztalom saját praxisom alatt), szóval ez az ügyvédi végrendeleti nyilvántartás nem tudom, mennyire indult be. Szerintem még talán nem nagyon, de ennek az is lehet az oka, hogy elég új.
2020. júl. 15. 19:40
 8/11 anonim ***** válasza:
#7 Meg az is sokat játszhat benne, hogy kevés olyan végrendeletről van szó, ahol olyan jelentős értékek felett végrendelkeztek, hogy megérje ezt végigcsinálni és nem elég ha szimplán ott van a végrendelet készen a fiókban.
2020. júl. 15. 20:31
 9/11 anonim ***** válasza:
Igen, azért általában nem százmilliókról van szó - nálam legalábbis olyan még nem volt. :)
2020. júl. 15. 20:33
 10/11 anonim ***** válasza:
#9 Pedig mennyire szeretnék én is végrendelkezni a pár száz milliós vagyonomról. Tuti mennék vele hozzád. :)
2020. júl. 15. 20:44
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!