Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyan kell a nevemre íratni...

Hogyan kell a nevemre íratni a házat leggyorsabban?

Figyelt kérdés
Nagyszülői ház. Mamám már meghalt, papám öregotthonban. Egy gyerekük van, anyum. Már itt lakok egy éve, de még nincs a nevemen a ház. Papám a haszonélvező, fele ház az övé, anyumé a tulajdonjog a ház másik fele az övé. Nekem egy testvérem van, neki nem kell a ház, csak majd kb a fele árát kifizetem neki mikor tudom, így beszéltük meg.

#Ingatlan, ház, jog,
2020. júl. 11. 10:24
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:
Olvastam már, hogy kell adás vételi szerződés meg nem tudom mik, de ugye itt ajándékozás, öröklés alapján megy akkor ez mennyivel másabb?
2020. júl. 11. 10:27
 2/15 anonim ***** válasza:
0%

Nem lehet a nevedre iratni, föleg nem gyorsan! (Meg nem értem eleve, miért kellene sürgösen megtenni)

Mivel a ház fele a nagyapád tulajdona, ezt elvileg töle lehetne megvenni, de ha otthonban van, akkor nem valószínü, hogy jogilag cselekvöképes, azaz nem adhatja el a házrészt.

Ha a papa meghal, akkor a ház másik fele is anyukádé lesz - ö az egyetlen örökös az apja után -, azaz ö lesz 100%-ban a tulajdonos.

Ha ö akarja, eladhatja neked a házat (de csak a papa halála után), szóval gyorsan nem fog menni.

Ami meg a testvéredet illeti, közjegyzö elött írásba kellene foglalni, hogy a ház fele árával tartozol neki, és ezt ki fogod fizetni.

Te csak akkor lehetsz tulajdonos, ha édesanyád eladja neked,

2020. júl. 11. 10:40
 3/15 anonim ***** válasza:

Még egyszer: mi menne öröklés útján?

Anyukád örökli a házat, te meg a testvéred nem, csak majd akkor, ha anyukád hal meg.

2020. júl. 11. 10:41
 4/15 anonim ***** válasza:
Nem teljesen értem a kérdést. Milyen jogcímen szeretnéd átíratni az ingatlant? Ha jól értem, két tulajdonos van, nagypapád 1/2, anyukád 1/2 arányban (utóbbira haszonélvezete van nagypapádnak). Ha ők el akarják adni neked, akkor adásvételi szerződés, a neked akarják ajándékozni, akkor ajándékozási szerződés.
2020. júl. 11. 10:42
 5/15 A kérdező kommentje:

Már most nekem ajándékozták. Csak még nincs a nevemen és ezt szeretnénk, hogy az én nevemen legyen. Csak azt mondta anyum, hogy akkor már egyszerűbb a dolog ha papám meghalt.

Azért lenne sürgős mert állandóra van egy személy bejelentve ide, akit nem tudok így kitenni.

2020. júl. 11. 10:48
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Hivatalosan is elajándékozhatják neked és akkor a nevedre kerül
2020. júl. 11. 10:55
 7/15 anonim ***** válasza:
48%

Ha neked ajándékozták, akkor erröl készült egy ajándékozási szerzödés (közjegyzö elött), ennek alapján már a neveden van, legfeljebb még te nem irattad át a földhivatalban.

Ha csak megigérték, hogy megkapod, az nem ajándékozás, csak igéret és mint ilyen jogilag nem számít semmit (mert nem lehet bizonyítani).

Ha meg valaki be van oda jelentve, az a jelenlegi tulajdonosok minden további nélkül el tudják küldeni.

De a kérdésed meg a válaszaid alapján azt látom, jogi téren abszolut tájékozatlan vagy, sokkal okosabb lenne felkeresni egy ügyvédet és vele rendeztetni le az egész ügyletet.

2020. júl. 11. 12:31
 8/15 anonim ***** válasza:
0%
Egyszerűbb ha majd már nem él. Ha ajándékozásként íratod a nevedre akkor adózni kell. Ha örökölsz nem kell, mert egy ágba vagytok.
2020. júl. 11. 12:39
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

Tévedés, a nagyszülö is egyenes ági rokon.

Másrészt viszont az ajándékozás 15 éven belül semmissé nyilváníttatható !

2020. júl. 11. 12:45
 10/15 anonim ***** válasza:
0%
Azért mondtam. Mivel egyenes ági ezért öröklésnél nincs adó. De ajándékozásnál a nagyszülőtől már van.
2020. júl. 11. 12:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!