Ha a szomszéd megtagadja az átjárási szolgalmi jogot, mi tudok tenni ?
Ezek szerint ti régebben megvettétek a barátaiktól a telkük egy részét?
Vagy kitől vettetek olyan telket, ahova csak helikopterről lehet leugrani?
Ugyanis ilyen telek csak szolgalmi joggal értékesíthetőek, ha valóban máshogy nem lehet megközelíteni.
Egy jó ügyvéd tud segíteni, ha tényleg nincs még a gyalogos megközelítésre sem lehetőség. Ilyen esetben lehet perelni az új tulajdonosokat, hogy elzárnak egy 20 éve használt utat, majd ők továbbperlik a haverjaitokat, akik ezt így adták el nekik.
Azt viszont elmondanám neked, hogyha a gyalogos felmenetel bármi más módon megoldható (még ha kényelmetlenebb is) akkor az autó miatt nem fogják őket kötelezni semmire.
Nagymaroson, ami közismerten gyönyörű és méregdrága hely, vannak telkek gombokért, mert a telektől 400 méterre kell letenni az autót és gyalog megmászni a több száz métert.
11-es vagyok
A 7-es linkje alapján jó eséllyel tudtok perelni, mert gyakorlatilag azt az utat ti 25 éven keresztül engedéllyel használtátok.
Nem kell az önkormányzattal foglalkozni, egyenesen bíróság, mert ez a szomszédi viszony már rosszabb úgysem lehet.
Figyelmedbe ajánlom a linkből ezt a kitételt:
"Ha valamely föld nincs összekötve megfelelő közúttal, a szomszédok kötelesek tűrni, hogy az ingatlan mindenkori birtokosa földjeiken átjárjon.
A fenti szabály alapján átjárási szolgalom illeti meg az ingatlan birtokosát, ha a földje nincs összekötve megfelelő közúttal. Ilyenkor a szomszédok, vagyis a szolgáló telek birtokosai kötelesek tűrni, hogy a jogosult földjeiken átjárjon."
Szerintem ez eléggé egyértelmű és részetekre pozitív!
Ezért írtam a 11-es válaszomban, hogy az új szomszédok majd továbbperlik az eladókat emiatt.
Pont a barátnőmékkel esett meg hasonló eset és abból okulva javaslom a Kérdezőnek a pert, amit 100%, hogy megnyer.
Azért egy rézsű szerintem nem minősül áthatolhatatlan akadálynak attól még, hogy kényelmesebb más magánterületén átmászkálni...
Mindenesetre érdekes kérdés.
"jó eséllyel tudtok perelni"
De van rézsű, pár százezer forintból simán meg lehet oldani a problémát, a bíróság ilyen esetben nem fog szorgalmi jogot ítélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!