Mikor egy bűnügyben egyértelmű a tettes személye, pl. tetten érték, vagy felvétel van róla, miért emlegetik a hivatalos közleményben csak “gyanúsított”-ként?
Lehet, hogy hazudik a tanú, lehet, hogy hamis a felvétel stb. Jogállamban egyedül a bíróság döntheti el, hogy valaki bűnös, még teljesen egyértelmű esetekben is.
Továbbá lehet, hogy a rendőrség, ügyészség szerint az adott cselekmény kimeríti egy bizonyos bűncselekmény fogalmát, míg a bíróság úgy ítéli meg, hogy nem. Tehát nem csak az a kérdés, hogy van-e egyértelmű bizonyíték arra, amit tett, hanem az is, hogy megfeleltethető-e ténylegesen egy bűncselekménytípusnak, és ha igen, pontosan melyiknek. Ez sokszor nem egyértelmű, például a garázdaság értelmezése sokszor ellentmondásos.
Alaptörvény
XXVIII. cikk
(1) Mindenkinek joga van ahhoz, hogy az ellene emelt bármely vádat vagy valamely perben a jogait és kötelezettségeit törvény által felállított, független és pártatlan bíróság tisztességes és nyilvános tárgyaláson, ésszerű határidőn belül bírálja el.
(2) Senki nem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg.
Kortörténet: egy szomszéd "fiatal" egymást követő évben rokonaival több milliós betörést, rongálást követett el ellenem. Rábizonyították, életveszélyesen megfenyegettek ezért bekameráztam az épületet, azóta kétszer téglákkal , járdakővel beszakította az épületem tetejét, a kamera rögzítette, de az ügyész-ejtette a vádat, mert szerinte KAVICS (!!!)volt a "fiatal" kezében nem kő !Hiába a kamera felvétel, és a fényképfelvétel 1,5 kg súlyú járda kőröl, akkor is "kavics" az ügyész szerint és az nem képes palát törni , hiába adtam be panaszt az indoklása ellen -elutasították!! Látod hiába a felvétel (kamera-fénykép) ha önös érdeke, vagy tudása ezt dobja ki a hivatalnoknak..utasítják vagy jó statisztikát akar- előmenetel érdekében -tehát ezért van , hogy ha látod -levideózod -100 szemtanú mondja, akkor is 1: a nyomozón múlik, utána 2: az ügyészen múlik, 3:a bírón múlik hogy ki a bűnös ! Ugye nevetséges ez csak a jéghegy csúcsa abban , hogy kit lehet bűnösnek nevezni! - Anonym írta 6/9 :Alaptörvény-XXVIII. cikk - nem idézem - csak levezetem min múlik a bíróság kimondja a bűnösséget ! Tavasszal és ősszel van tárgyalás egy évben kétszer: ügyvédi képviselet sértett részéről- 2X 40 ezer forint, + szakértő + konzultáció 10 ezer- 3-4 évig garantált az ügy elhúzódása , az az áldozatnak kb. 500 ezer forint ítélet hirdetésig ! Megéri az áldozatnak bizonyítani az igazát ?? Apaffy Erdélyi fejedelem mondta " Kinek több vagyona vagyon, annak több igazsága is vagyon !"- [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!