A gyerek tényleg örökölheti a szülők banki adósságát?
Ez nem igazságtalanság egy "kicsit"?Ennyi erővel ha meghal a gyerek akkor örökölje a szomszéd az adósságot nem?Abszolút baromság,ezt nem tudom elhinni hogy ilyen létezik...Mégis hogy lehet valaki ennyire elmeháborodott aki ilyen törvényt hoz létre?
Én úgy tudtam hogy a gyerek nem örökölheti az adósságot,de az általam megkérdezett 2 személy 100%-os meggyőződéssel állította hogy de igenis örökölheti.Most akkor mi van?Azt tudom ha például lakáshitelről van szó és a gyerek nem akar lemondani a lakásról akkor természetesen örökli az adósságot de ellenkező esetben nem ez történik
Ez úgy működik, hogy megnézik a teljes mérleget. Ha ez pozitív, tehát több a pénz/vagyontárgy, mint amennyi az adósság, akkor abból levonják a tartozást, és a maradékot megkapja.
Ha végeredményben csak adósságot örökölne az örökös, akkor eltörlik.
Az általad megkérdezett 2 személy az igazság felét mondta csak el, vagyis félretájékoztatott.
Két lehetőséged van.
1. Igényt tartasz az örökségre, és ez esetben tényleg öröklöd az elhunyt adósságát is (ha többen vagytok örökösök, akkor értelemszerűen amilyen arányban részesülsz az örökségből, olyan arányban az adósságból is).
2. Lemondasz mindenről. Ez esetben sem a vagyontárgyakat, sem az adósságot nem öröklöd.
Nyilván, ha bent laksz egy olyan, hitellel terhelt lakásban, amit megörökölnél, akkor vagy fizeted tovább te a hitelt, vagy lemondasz a lakásról és mész albérletbe (ill. más módon megoldod a lakhatásodat).
Az öröklés az vagyonra vonatkozik. Mindig, minden örökös esetében.
A "vagyon"-nak vannak pozitív és negatív elemei, annak végösszegéből derül ki, hogy a vagyon összességében pozitív vagy negatív előjelű.
Amennyiben negatív előjelű, vagy bármi más miatt nem tartasz rá igényt, vissza lehet utasítani. Ha elfogadod, akkor pedig csak egyben lehet (nagyon ritka kivételekkel); ilyen esetben a tartozásokért is felelsz - de csak a hagyaték erejéig.
Magyarul legrosszabb esetben nulla lesz az örökséged, a saját vagyonodból tartozást fizetni nem kell. Fontos azonban, hogy a tartozás a hagyaték EREJÉIG illet, tehát ha örökölsz egy lakást, amit nem adsz el, akkor előfordulhat olyan, hogy effektív a pénzedből kell mondjuk 500.000,- Ft tartozást kifizetned, mert a lakás értéke fedezi azt.
A lényeg, hogy eladósodni senki sem tud örökség miatt.
Hogy nem igazságtalan-e? Egyáltalán. Ellenben nagyon igazságtalan lenne a másik oldal számára, ha csak úgy "elenyészne" a követelése az öröklés miatt annak ellenére, hogy az örökhagyó vagyona fedezi azt. Te szeretnél így hitelezői oldalon állni? Mit mondanál akkor, ha XY tartozik neked 1.000.000,- Ft-al, mert kölcsön adtál neki, és ő nem adta vissza. Meghal, YZ örökli a házát, autóját, mindenét. Te nem azt mondanád, hogy: "bocsi, YZ, de XY apukád/anyukád/nagynénid stb. tartozott nekem. Most nálad van a pénze, add már meg belőle kérlek"?
Az elözöek leírtak mindent, amit tudni kell.
Viszont azt nem értem, miért lenne igazságtalanság, ha öröklöd a tartozást is (aminek a visszafizetéséröl az elözöek leírták a szabályokat), vagy ha szerinted az, akkor az is az kellene, hogy legyen, ha pozitív vagyont örökölsz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!