Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit tudunk tenni, ha egy...

Mit tudunk tenni, ha egy kölcsönbe adott autót nem szolgáltatnak vissza a jogos tulajdonosának?

Figyelt kérdés
Adott a nagymamám, akinek egy saját tulajdonú gépjárműve van. Egy évvel ezelőtt egy költözés erejéig (kb. 2 hétre) kölcsönkérte az autót a nagynéném férje tőle, nagymamám pedig mindenféle papírozás nélkül odaadta nekik erre az időre. Viszont a kocsit azóta sem hozták vissza neki. Mindig húzzák az időt, hogy most épp mire kell nekik az autó, de számomra már nyilvánvalóvá vált, hogy sosem akarták visszaszolgáltatni valójában, arra várnak, hogy nagymamám meghaljon és akkor nagynéném örökli a kocsit (1/3 arányban, mert van még 2 testvére). Állítólag a kötelező felelősségbiztosítást meg a műszakit megcsinálták neki az elmúlt egy évben. Viszont mamám többször próbálta tőlük visszakérni (telefonhívások során), például ma is és mindig azt az ígéretet adták, hogy persze, persze, amint lehet, visszahozzák. A kérdés az lenne, milyen jogi úton tudná nagymamám visszaszerezni tőlük a kocsiját?

2020. máj. 16. 13:32
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Még egy kérdés: Én nem tehetek esetleg feljelentést? Mondjuk nagymamám orvosi papírjaira hivatkozva? Enyhén Alzheimeres egyébként.
2020. máj. 29. 11:30
 12/14 EagleHUN ***** válasza:

"nyugodtan aláírhatja helyette ezt az átíratási dokumentumot. Kérdem én, lehet ilyet egyáltalán? Hogy a tulajdonos jelenléte nélkül átíratnak egy autót családon belül?"

NEM, Ez okirat hamisítás tényállása!

És viszont azt is bizonyítja hogy sosem állt szándékukban visszaadni a gépjárművet, azaz el is tulajdonították szándékosan!

"Én nem tehetek esetleg feljelentést? Mondjuk nagymamám orvosi papírjaira hivatkozva? Enyhén Alzheimeres egyébként."

Amennyiben nagymamád a gondnokságod alatt áll akkor igen. Ha nem akkor nem.

+

Szerintem bizonyos esetekben házhoz is kijönnek a rendőrök ha az illető mozgásképtelen lehet otthon is bejelentést tenni, tényállásokat rögzíteni stb. Papírokról ha vannak ilyenek minimum fénymásolat álljon rendelkezésre a jegyzőkönyvhöz. Vagy akár közjegyző által hitelesített másolatok. (Az örsön le tudnak másolni bármit de ha otthon vagy nem.)

2020. máj. 29. 12:11
 13/14 EagleHUN ***** válasza:

Olyan szintre jutott az ügyed hogy mehet azonnal a fel illetve bejelentés.

A tulajdonos tudta és bele egyezése nélkül írtak át gépjárművet magukra hamisítással!

Nem tudom mekkora értékű a jármű.

De gondolom ezek nem tudnának igazolni semmit hogy fizettek-e érte valaha bármit is!

Minél hamarabb megteszed a jogi lépéseket annál jobb.

Beszélj előtte egy ügyvéddel.

A nagyobb városokban van jogi segítségnyújtó szolgálat ahol ezt ingyen is megteheted, és ha rászoruló az illető kedvezményesen javasolnak ilyen ügyekre specializált ügyvédet is.

2020. máj. 29. 12:15
 14/14 EagleHUN ***** válasza:
2020. máj. 29. 12:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!