Miért utasította el a bíróság Csatáry bácsi kérelmét?
Miért bántak ilyen igazságtalanul Csatáry bácsival és hol volt a TASZ meg a Helsinki bizottság?
Nem pont a témához, de idekapcsolódva.
Annyira nevetségesnek tartom, mikor 90 éves bácsikákat elítélünk 50-60 évvel ezelőtti politikai múltjuk miatt.
Sokan nem értenek velem egyet, de méltatlannak tartottam azt is, mikor Biszkut kamu interjúval lehallgatták, hogy még ellenforradalomnak tartja 56-ot. Ennek mi értelme? Pedig Biszku felelősebb pozícióban volt, mint anno Csatáry egy másik rendszerben. Nyilván Biszku meggyőződéses kommunista volt, a mai napig ebben hisz, aztán úgy adják elő, mintha ebben valami meglepő lenne és háborodjunk fel. Nekem is meghurcolta a családomat a kommunista diktatúra, de attól senkinek nem lesz jobb, hogy lelepleznek egy ősöreg komcsit, aki erre tette fel az életét és ebben hisz. És aki igen, követett el bűnöket, ott az aláírása a tűzparancson.
A rendszerváltáskor kellett volna ezt lezárni (mind a náci, mind a kommunista bűnöket néven nevezni, esetleg a felelősöket is megnevezni), nem 15-20 évvel utána csontvázakat keresni.
"Annyira nevetségesnek tartom, mikor 90 éves bácsikákat elítélünk 50-60 évvel ezelőtti politikai múltjuk miatt."
Nem politikai múlt, hanem bűncslekmény miatt.
"Nem politikai múlt, hanem bűncslekmény miatt."
Tehát szerinted a Csatáry-perben vagy a Biszku-perben semmilyen politikai indíttatás nem volt? :))
Egyébként én nem a bűncselekményt vitatom, hanem hogy van-e bármi értelme ránk nézve, ha jó sok pénzért pert indítunk ezeknek az embereknek az elítéléséért.
Bár erről is lehetne vitát nyitni, hogy ha 50 éve mondjuk nem volt bűn a krumplilopás, de ma már igen és kiderül rólam, hogy 50 éve loptam krumplit, akkor visszamenőleg büntethető vagyok-e. Továbbá, hogy a parancsteljesítés bűnnek számít-e és hol kezdődik mondjuk a háborús bűntett? Nagyapám határőr volt a szocializmus alatt. Nem volt ilyen eset (szerencsére), de ha úgy adódott volna, akkor lelőtte volna a határsértőt. Akkor ez volt a parancs. Bűnös visszamenőleg?
"Bár erről is lehetne vitát nyitni, hogy ha 50 éve mondjuk nem volt bűn a krumplilopás, de ma már igen és kiderül rólam, hogy 50 éve loptam krumplit, akkor visszamenőleg büntethető vagyok-e. Továbbá, hogy a parancsteljesítés bűnnek számít-e és hol kezdődik mondjuk a háborús bűntett?"
Csakhogy a "krumplilopás" 50 éve is bűncselekmény volt.
Továbbá igen, a katonának kötelessége megtagadni a parancsot, ha az törvénytelen.
A háborűs bűntetteknek is megvan a maguk definíciója.
"Továbbá igen, a katonának kötelessége megtagadni a parancsot, ha az törvénytelen."
Akkor az életével játszott volna.
Ez vegszukseg volt és ilyenkor fel kell menteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!