Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogy működik házasság esetén...

Hogy működik házasság esetén a névfelvétel, ha a feleség doktor (vagy doktor lesz)?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Ha a nő doktori címet fog szerezni a jövőben, milyen lehetőségei vannak házasság után nevet változtatni? Melyik a könnyebb út a névváltoztatásra, ha először házasodik, majd utána szerzi meg a doktori címet, vagy fordítva?

Hogy példával éljek: vőlegény neve Tóth István, feleség neve Kiss Mária, és dr Tóth Mária szeretne lenni. Ilyen esetben a doktori cím megszerzése előtt vagy után házasodjon? Illetve milyen egyéb variációk szabályosak még mindkét sorrendre?

2020. máj. 12. 03:57
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

A Tóthné dr. Kiss Mária nem jó?

Vagy miért akarja egyáltalán felvenni a férje a nevét?

2020. máj. 12. 06:27
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Az is megoldható amit az előttem szóló írt és az is járható amelyik variációt Te írtál kérdező.

Tök mindegy mikor házasodsz, a névváltoztatásra bármikor van lehetőség.

2020. máj. 12. 06:47
 3/13 anonim ***** válasza:
A doktori címet szerzettek jellemzően házasként is a leánykori nevüket megtartják. Vagy magánéletben lesznek példa szerint Tóthné dr. Kiss Mára, szakmai életben meg dr. Kiss Mária.
2020. máj. 12. 10:01
 4/13 anonim ***** válasza:
Arra is van lehetőség, hogy a férfi vegye fel a nő nevét, dr. címmel együtt. Nyilván ettől még nem lesz igazi dr.
2020. máj. 12. 11:44
 5/13 anonim ***** válasza:
Én kötőjellel vettem fel a férjem nevét, de úgy, hogy az én nevem van elől, nem az övé, tehát a példánál maradva, dr. Kiss-Tóth Mária lettem (már doktor voltam, mikor házasodtunk)
2020. máj. 12. 12:34
 6/13 anonim ***** válasza:
Ha a férje nevét akarja használni, akkor Nagy Péterné dr. ha nem, akkor Nagyné dr. Kiss Laura.
2020. máj. 13. 13:29
 7/13 anonim ***** válasza:
folyt.: ha mindketten doktorok, akkor Dr. Nagy Péterné dr. Kiss Laura, de az is elég, ha Dr. Kiss Laura, nem kötelező felvenni a férj nevét.
2020. máj. 13. 13:30
 8/13 anonim ***** válasza:
#4-es, a férj felveheti a felesége nevét, de hogy a dr-t is, na azt nehezen hiszem...
2020. okt. 28. 13:10
 9/13 anonim ***** válasza:
5. vagyok. Természetesen a dr-t nem veheti fel a férj.
2020. okt. 28. 15:40
 10/13 anonim ***** válasza:

Szerintem felveheti:

dr. Nagy Mária, Kis Péter ---> dr. Nagy Kis Péter, vagy dr. Nagy-Kis Péter

2020. okt. 29. 06:45
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!