Én annyit tennék hozzá, hogy jelöltből nincs egyáltalán hiány, főleg Bp-n (vidéken kevesebb a jelölt ez igaz), a végzős évfolyam 80-90%-a jelöltnek megy...
Jelöltből nincs hiány, inkább azt mondanám, hogy a jelöltek minősége hígult fel elég rendesen a tömegképzés miatt, így a JÓ jelöltekből van hiány! Szóval hirdetés az van, csak a jelentkezők sok esetben nem ütik meg a szintet...Az is igaz, ha összehasonlítom mád szakmák hirdetésével akkor kevesebb van jogászból.
Igen, sokan nem jelöltek hanem pályaelhagyók! Nekem rengeteg kollégám hagyta ott ezt a szakmát, elvégzett más szakmát és sokkal jobban keres, sok lehetőséggel. Többről tudok, aki külföldre ment. A baj az, hogy a jogászok munkaerő-piaci helyzetéről nem készül statisztika, pedig kiderülne, hogy egy borzalom...
Abban egyetértek, hogy mennyiségileg nincsen hiány. Én a minőségi hiányra gondoltam, ez minden szakmában így van, alkalmatlan jelentkező mindenhol tömegével van.
A többivel egyetértek, illetve ismerem a szitut. Szakvizsga nélkülki jogászoknál az érdekvédelem 0.
Teljesen egyetértek, én is jelölt vagyok :)
Pont ez miatt egyébként egy évtized, és óriási változások lesznek a jelölti piacon. Szerintem.
Én úgy látom kb. 3 féle típussal lehet találkozni:
Rossz munkahely, munkakörülmények, keveset fizet, de sokat dolgozol. Ez ált. szerintem az ügyvédi irodák nagy része, ahol jelöltködni fogsz.
Magasabb fizetés, és cserébe 16 órát dolgozol. Jobbak a munkakörülmények, de a hétvégéd meg az estéid is rámennek erre, és nyomás, stressz ezerrel. Ez nemzetközi ügyvédi iroda, esetleg multi.
Közigazgatás, kisebb cégek: átlag - alacsony fizetés, cserébe nyolc óra.
Én már kezdem azt érezni, hogy egyrészt nem keresel annyival többet, hogy az egész fiatalságod rámenjen arra, hogy az életed csak a munkáról szóljon, mint ami a 2. kategória. A jogi diplomát nem kell kidobni a kukába, nem is értem miért csak ez a néhány munkakör jön szóba. A diplomára ráépíthetsz még többféle tudást, pénzügy, számvitel, és már kinyílt a világ más cégek felé is, igaz ott sem sokkal jobb a helyzet.
De azt szerintem senki ne gondolja, hogy marketingesként annyival jobb, mert annak a szakmának is megvan a maga rémsége és szívása, főleg hogy az eléggé trend orientált, és az idősebbek nehezen rúgnak labdába.
Én egy másik diplomát csinálok éppen, és multinál vagyok előadó, a fizetés nem rossz, de nem ezzel akarok hosszútávon foglalkozni, sőt lehet az egész jogi pályát otthagynám, és vinnék egy olyan vállalkozást, amit szeretek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!