Miért jó ha a vádlottnak több ügyvédje van?
Elsősorban filmekben láttam, de gondolhatunk akár több ismert star tárgyalására is.
Miért jobb a több ügyvéd? Mitől hatékonyabbak?
Több ügyvéd alkalmazása ostobaság.
Többféle védelmi stratégia, többféle megközelítéssel, és szintén többféle céllal?
Totális disszonancia.
Egy jó ügyvéd eleve nem egyedül dolgozik, tehát csak egy JÓ ügyvéd kell.
Magyar György, Bárándyék, etc.
"74: túl sok amcsi filmet nézel. Az ügyvédek egyedül praktizálhatnak itthon nem ügyvédi irodával."
Nekem nem úgy jött le, hogy a magyar szabályozásra kíváncsi a kérdező, hanem általánosságban a többügyvédes koncepció miért jó.
Te amerikai filmekre gondolsz, ott más rendszer van, mint itt.
Ott egy ügyvédi irodában eleve egy csapat dolgozik a nagy ügyeken, és a tárgyaláson is jelen szoktak lenni, mintegy segíteni a vezető ügyvédet. Ott van az, akinek joga van tárgyalni, és neki vannak a társai, gyakornokai... Az ő engedélyével szólalhatnak ezek is fel a tárgyaláson bizonyos esetekben, de általában inkább csak segítők: kikeresik a papírokat, mindig előkészítenek mindent.
Itthon teljesen más rendszer van, semmi köze az angolszász jogrendszerhez. A tárgyalások is máshogy zajlanak. Itthon nem gyakori, hogy valakinek több ügyvédje legyen, de nem is tiltott. Ilyenkor itthon meg kell nevezni, ki az a vezető jogász, aki a joghatályos nyilatkozatot teszi a tárgyalásokon, a többi pedig az ő keze alá dolgozik. Én ügyvédként egyszer jártam el úgy, hogy többen voltunk jelen a tárgyaláson. Az egyébként egy polgári per volt még 2018-ban, amikor bejött az új eljárásjogi törvény. Mivel ez egy bonyolult, és nagyon sokrétű ügy volt anyagi jogi szempontból is, ezért egyikünk ráfeküdt az anyagi jogi - tényleg nagyon szerteágazó - kérdésekre, míg az én feladatom az új eljárásjogi törvénynek való megfelelés volt, ami szintén elég kihívás elé állított akkor, hiszen egyik napról a másikra fenekestül felfordult a tárgyalás rendje, a beadványokkal kapcsolatos elvárások, stb. Ott ez indokolt volt, de ezen kívül itt még ilyennel nem találkoztam. Hogy a háttérből többen dolgozunk, az előfordul, de a tárgyaláson egy valaki szokott jelen lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!