Egyszerűen céltalanul el lehet menni autóval 130 km-re a bejelentett lakcímtől?
"Egyszerű kimozdulásra kondolok"
Akkor, mégsem céltalanul mennél?
A hivatalos szabályok szerint csak alapos okkal hagyhatod el az otthonod, függetlenül attól, hogy találkozol-e valakivel vagy sem.
A “céltalan autókázás” nem szerepel az alapos okok között.
A 71/2020 Korm. rendelet ezt szabályozó része:
3. § A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.
4. § (1) A 3. § szerinti alapos indok:
...
5. § Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén - lehetőség szerint a zöldterületeken - egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.
Ha rendőrrel összefutsz, ő mondhatja azt, hogy nem indokolja semmi, hogy te otthonodtól 170 km-re autózz szabadidős tevékenységet végezni, ezért pl. 10 ezer forint helyszíni bírsággal büntet, írd alá hogy elfogadod.
Te viszont erre mondhatod, hogy nem fogadod el a helyszíni bírságot. Ez esetben neki joga van feljelenteni (szabálysértési eljárást indítani ellened), de ott már a rendőrségnek kellene bizonyítania azt, hogy nem igaz az, hogy szabadidős tevékenységet akartál végezni és ezért hagytad el lakhelyedet. Amit jogállami viszonyok közt nem lehet bizonyítani. De itt simán járhatsz úgy, hogy mégis szabálysértésért elmarasztalnak, 500 ezer forint pénzbírságot kapsz.
Persze, hogy elmehetsz, leszarja mindenki. Múltkor öt fős társaságot láttam utcán sörözgetni, a rendőrök meg mellettük hajtottak el és egy szót nem szóltak.
Én már csomószor mentem ide-oda, és még egyszer sem állítottak meg, még akkor sem amikor a rendőrök mellett sétáltam el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!