Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Van joguk a boltosoknak/cukrás...

Van joguk a boltosoknak/cukrászoknak vagy akáekiknek szabályozni a bolton/cukrászdán kívüli sorbanállást?

Figyelt kérdés
Most van ez a Koronavírus és emiatt csak akkor lehet bemenni a cukrászdákba ha van szabadon egy ember aki kiszolgáló és 1 szabad pultoshoz csak 1 ember vagy egy "társaság" mehet be. Na most van pl a Daubner én volt talán valami őr is mind1 a lényeg az hogy ha sorban állnak 30-an a bolton kívül de felszabadult egy pultos és lehet menni én meg nem állok sorba csak be megyek akkor joga van szólni az őrnek vagy az ott dolgozóknak? Most nem az a kérdés hogy ez helyes e vagy sem bunkóság e vagy sem csak hogy szabálytalan e? Csak mert a bolton kívüli sorbanállást milyen törvény szerint szabályozhatnák hiszen az már nem az ő területük és csak a bolton vagy is cukrászdán belül van joguk szabályokat hozni ugye? Az az ha valaki be megy 30 ember előtt akkor semmi joguk megtagadni a kiszolgálást vagy az őrnek megakadályoznia? Most nem a szidó/gyűlölködő vélemények érdekelnek csak a kérdésre szeretnék választ kapni. Nem baj ha valaki nagyon elítélni ezt vagy bunkóságnak tartja de azt írja le hogy ezt meglehet e csinálni vagy joguk van kiküldeni? Természetes arra gondolok hogy törvényi joguk van e kiküldeni nem pedig arra hogy "morális" joguk.

2020. ápr. 9. 14:36
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

Az a helyzet, hogy amikor te besétálsz és előadod a nagymonológodat, és ezzel feltartod a kiszolgálást, a népek elkezdenek morogni és zúgolódni, majd az orruk alá dörgölöd, hogy neked bizony jogaid vannak, akkor vagy én, vagy valaki aki hozzám hasonlóan gyenge idegekkel rendelkezik, megfog, felemel, kihajít az intézményből, és ha szerencséd van, utána már nem tapos(lak) meg.

És majd a kint ácsorgó és rajtad röhögő közönségnek elmesélheted, hogy neked jogaid vannak.

Hívhatsz rendőrt is: hidd el, senkit nem találsz, aki bármit látott volna.

Addig is, amíg összeszeded a bátorságot a fenti jelentesor végrehajtásához, nézz utána pár idegen szónak guglin: empátia, tolerancia, morál.

2020. ápr. 11. 18:59
 12/23 anonim ***** válasza:
100%

"A személyzet pedig szintén nem is hagyná hogy ezt megtedd mert azt hogy valaki balhézzon megkell akadályozniuk"

Öcsi, nem tűnik fel, hogy te vagy aki balhézik? És azt bizony meg kell akadályozni. És ha a személyzet nem vág ki - bár szerinted van biztonsági ork - akkor én foglak. Okoskodj a járdának.

2020. ápr. 11. 20:32
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

"és ez nem is bunkóság egyszerűen csak értékesebb vagyok mint bárki más"

Ebben igazad lehet, csak véletlenül az autokorrekt kijavította az "ostoba" kifejezést "értékes"-re.

2020. ápr. 11. 20:33
 14/23 A kérdező kommentje:
Ostoba csak te lehetsz a commented alapján... A személyzet nem rakhat ki ha nem sértek szabályt így ha a törvény szerint a bolt előtti területen nincs joguk szabályokat hozni akkor nem kell sorba állnom. Egyáltalán ha nem szabály hogy sorba álljak milyen jogon várná el bárki hogy sorbanálljak? Úgy illene? Az illem nem egy kötelező dolog. Ez nem balhézás egyszerűen csak bemegyek amikor belehet menni. Persze ha a törvény szerint ezt szabályozhatják más a helyzet de amennyiben nincs joguk szabályozni addig bárkinek joga van elsőnek bemenni.
2020. ápr. 11. 20:47
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Megtagadhatja a kiszolgálásod. Mondom, adás-vétel két fél közös akarata.

De mindentől függetlenül miért vagy ekkora tapló?

2020. ápr. 11. 20:51
 16/23 A kérdező kommentje:
A középkor már elmúlt így önkényesen nem tagadhatják meg a kiszolgálást. Ezen kívül nem vagyok tapló csak értékesebb. Na de ha ezt hogy értékesebb vagyok még félre is tesszük akkor emiatt: Először is gyerek vagyok nem érdekelnek a felnőttek szabályok társadalmi normák ahogy sok más gyereket sem persze vannak kivételek. Na és szabad vagyok a sorbanállás meg ebben a helyzetben nem kötelességem. Most ha nem kell sorban állni mert a bolton kívül vagyunk miért állnék sorba? Pusztán azért mert más is? Pusztán azért mert így illik? Nos az illem sosem érdekelt. Bár szerintem más gyereket sem de Magyarországon sok gyereket megfélemlítenek a szüleik mert sajnos ez nem Nyugat-Európa. Na de a lényeg hogy ha nincs szabály rá hogy a bolton kívül sorban álljak akkor pont annyi joguk van az embereknek elvárni mint hogy valaki a tömegközlekedésben adja át a helyét az időseknek vagy a terhesnőknek. Na meg esetleg hogy a leszállókat hagyják előbb leszálni. Ha erre nincs rendes szabály akkor ez csak egy illem szabály ha pedig csak egy illem szabály akkor az tartja be aki akarja.
2020. ápr. 11. 21:07
 17/23 anonim ***** válasza:
100%

Na megpróbálom kifejteni, bár attól tartok, úgysem akarod megérteni.

Figyelj, öcsi. Ha egyedül élsz a barlangodban, azt csinálhatsz amit akarsz, senki nem fog belepofázni.

Ha befogadsz magad mellé egy csövest, akkor megmondhatod neki, hogy mit csináljon, hogyan viselkedjen, különben kibszod mint a macskát szarni, ugye? És ekkor a csöves eldönti, hogy szeretne-e a te barlangodban lakni elfogadva a te szabályaidat, vagy azt mondja, kapd be - és keres magának saját barlangot.

Na már most. Ha te vagy az a csöves, akit befogadott a társadalom nevű lényezet, akkor neked is két választásod van: vagy elfogadod a társadalom által felállított szabályokat, az ún. erkölcsi normákat (például hogy nem szarsz az utca közepére, nem téped le anyukád bugyiját a villamoson, nem recskázol a fagyizóban), vagy nem fogadod el - és keresel magadnak egy olyan helyet, ahol nincs társadalom, ergo nem zavarsz másokat a viselkedéseddel.

Tudniillik, ahogy te is megmondtad a csövesnek, hogy nem jár jól, ha a barlangod közepére szarik, így a társadalom is pofán fog vágni téged, ha nem viselkedsz.

Igazad van abban, hogy nincs jogszabály arra, hogy add át a helyedet a buszon az időseknek. Nem is kötelez rá senki, legfeljebb csúnyán fognak nézni rád, és esetleg majd úgy gondolják, hogy ha ekkora suttyó paraszt vagy, akkor majd nem segítenek neked eljutni az ajtóhoz amikor le akarsz szállni.

Ugyanez lesz a fagyizóban is: ha nem vagy hajlandó a társadalom által elfogadott viselkedési rendszerben részt venni - ergo nem vagy hajlandó egyenrangú félként bánni embertársaiddal -, akkor pofán leszel baszva.

Elhiszem, hogy tízévesen ez még rosszul esik a kis lelkednek, de sajnos a mai világban apád már nem teheti meg, hogy felpofoz amikor hülye vagy, és így majd az élet tanít meg rá, hogy "megszoksz vagy megszöksz". És hidd el, az élet kemény iskola, főleg ha ilyen nagy arccal vágsz majd neki.

2020. ápr. 11. 21:30
 18/23 anonim ***** válasza:
100%
Troll
2020. ápr. 11. 21:33
 19/23 A kérdező kommentje:
Na igen ám pl azt hogy ha valaki az utca közepére szarik azt bünteti a törvény is meg a többit is amit írtál. Ugyanakkor az illem szabályokat senki sem köteles betartani akkor sem ha a társadalomban él. Nekem nem kell segítség ahhoz hogy eljussak az ajtóig így teljesen mind1 de mivel még gyerek vagyok azért hogy nem adom át a helyet az időseknek szinte senki sem nézne rám rossz szemmel. Na jó Magyarország elég elmaradott ország így itt talán még egy páran de Budapesten már kevesebben. Bár az idős kérdésben is elég megosztott Magyarország pláne Budapest mert az időseket is sokan utálják meg nyuggerezik őket így felé kb utasok felé nem adná át a helyet. Na és az hogy nem lehet a másikat fizikálisan bántalmazni semmilyen okból (övédelem kivétel) az nem csak társadalmi norma hanem törvény is. Na de a másik bántalmazásával szintén megsérti az illető a társadalmi normákat is nem csak a törvényeket. Na és mint mondtam ez egy Budai cukrászda nem egy 8. kerületi kocsma így senki sem bántalmazna de ha valaki mégis megtenné már leírtam az egyik commentemben miért nem úszná meg az illető. Egyébként te bizonyos szempontból antiszociálisabb vagy mint én. Mert a fizikai erőszak a kúltúráltabb társadalmakban a legkevésbé elfogadott és bármilyen bunkóságot jobban elfogadnak.Pláne ha valaki gyerek akkor még kevésbé tartják gondnak és az hogy ha felnőttként bántalmazol egy gyereket akkor kevésbé vagy a társadalomba való mint én. Ha pl Oroszországban élnénk egyértelműen neked lenne könnyebb az adott társadalomba beilleszkedned és te férnél bele jobban az adott társadalomba. Ha pl Skandináv országban akkor meg egyértelműen én pláne azért is mert gyerek vagyok és a Skandináv országokban szinte mindent elfogadnak amit egy gyerek tesz. Magyarországon azért nem egyértelmű hogy 2-őn közül melyikünk tudna jobban elhelyezkedni a társadalomba de ha Budapestet vesszük és a fejletebb részeit akkor nálam az előny.
2020. ápr. 11. 22:02
 20/23 A kérdező kommentje:
Mármint az utasok fele nem adná át a helyét az időseknek ezt akartam írni. Mert az időseket sokan utálják Magyarországon pont azért mert átlagban borzalmasak itt az idősek és sokan Magyarországon még rá vannak kattanva az időseket tisztelni kell hülyeségre. Pont ezért van a magyar társadalomnak egy olyan része aki utálja az időseket és Pesten ez az arány már kb fele fele.
2020. ápr. 11. 22:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!