Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi a véleményetek erről az...

Mi a véleményetek erről az alternatív igazságszolgáltatási renszerről?

Figyelt kérdés
Egy iskolai csoporttal azt a feladatot kaptuk hogy létrehozzunk egy alternatív jogrendszert mivel a jelenlegi nagyon kevés esetben szolgáltat igazságot, jogot szolgáltat. Így nagyon sok esetben a pénzesebb, és jogilag erősebb emberek irányában hajlik. Ezért sétálhatnak szabad lábon maffiozók, gyilkosok, gyermek molesztálók, M. Richárdok, Stohl Andrások, O.J. Simpsonok, Chris Brownok, stb. A listát végtelenségig lehetne írni, szerintem mindenki érti mire gondolunk. Rengetegszer nem igazság szolgáltatik, és rengeteg visszaélés van jogi kiskapuk által, és így intézményesen is akár lehet embereket megkárosítani, főleg bepalizható idős embereket és a jog tehetetlen mert "aláírták a papírt". Ennek az ellentéte is abszolút jellemző mikor valaki akiben nem volt rossz szándék, vagy minimális, akkor aránytalanul súlyos büntetést kapsz, és az egész rendszer ránehezedik. Mind ismerjük a sztorit mikor a gazda akinek folyton lopták a borát, és a rendőrség semmit nem foglalkozott az üggyel ezért saját kezébe vette a dolgokat és megmérgezte a borát, amit az utána ellopó tolvaj megivott és meghalt, majd végeredményképp a gazdát sittelték le évekre. Vagy a kissrácot aki ellopott egy baseball kártyát, amiről nem tudta hogy gyüjtői darab és tobbezer dollárt ér, majd egy komoly fegyházba került nagyértékü lopás miatt ahol megerőszakolták és bántalmazták. Tehát sokszor az ellentétes pólus is érvényes, és ártatlanokra nehezedik rá jog vas ökle. Arról nem is beszélve hogy évekig húzódnak teljesen feleslegesen az ügyek, állnak, és csak halasztják őket. Valamint a bűnözői "rehabilitás" csak arra jó hogy keményebb bűnüzőt faragjanak az emberekből, vagy aki eddig netalántán ártatlan volt, abból már ténylegesen bűnözőt csinálnak intézményesen, hisz 80% visszaeső. A feladatunk tehát ennek a megkerülése volt, és az ötletünk úgy megtetszett hogy gondoltam kikérem a ti véleményeteket is. A miénk abból áll, hogy egy 15- fős erre speciálisan képzett csoporttal törénne egy ún. szembesítés ahol a sértett feleket külön külön, illetve egyszerre is kihallgatják. A csoportokat alkotó személyek magasan képzett pszichológusok, rendőrök, korábbi jogi dolgozók, katonák, pszichiáterek, papok és az emberi lélektan szakemberei hallgatnák ki, akik közös ítéletet hoznának. 15 embert lefizetni és megvezetni is nehezebb, azonnal kiszúrnák a simliskedést, őszintétlenséget, hazugságokat. Szerintem Egy Puzsér féle ember percek alatt rájött volna hogy M. Richárdot nem szabad visszaengedni az emberek közé, és egyértelművé tette volna. Ugyanúgy ahogy egy ember ártatlanságát is hamar meglehetne állapítani. Szerintem megkerüli az összes kiskaput és visszaélést, sokkal konmcentráltabban és hatékonyabban használná fel az erőforrásokat. Szóval ti melyik keze által akartok ítéltetni, illve ha ti perelnétek be valakit, melyik rendszert választanátok?

2020. ápr. 6. 16:40
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Szerintem 10-15 embert sokkal nehezebb megvesztegetni, mint a jelenlegi rendszerben 1-et. Valamint pont ez lenne a lényeg hogy a régi rendszerre és az akköré intézményesült munkákra már ne legyen szükség, hiszen látszólag borzasztóan végzik a munkájukat. És igen, ha ott ülnének a konzultációs csoportombann Puzsér Róbert vagy Dr. Almássy Kitti, esetleg Dr. Zacher Gábor, kizártnak tartom hogy elengedték volna Stohl Andrást ennyivel. Én erre letenném a nagy esküt. De tudjátok mit? Szeretném ha éreznétek milyen az amikor egy gazdag elkövetővel szemben tehetetlenek vagytok, mert jog van szolgáltatva nem igazság, vennének egy pengeszájú ügyvédet és x X kiegészítésekre hivatkozva tologatnának évekig ügyeket, meg amikor éppen lecsaptak titeket akkor az "önvédelem" volt, hiszen rettegtek, és rátok olvasnának mindenféle latin szót aminek értelme nincsen, csak azért hogy megússzák. Ám az én csoprtomban lévő emberek nem hunyának szemet bántalmazás fölött pl. Dehát a döntés mindig adott ki mit választ.
2020. ápr. 6. 19:05
 12/18 anonim ***** válasza:

Attól,hogy valaki szakértőnek számít egy adott területen,még nem lesz egyből elfogulatlan,vagy objektív.

Szerinted egy pap,aki titokban molesztálja a ministránsfiúkat,elítélne egy másik pedofilt?Lee tábornok vajon állást foglalna egy rabszolga jogai mellett?Olvastad Freud véleményét a nőkről?

A jogrendnek vannak hibái.A magyar joggyakorlat úgy szar,ahogy van.DE az emberi tényezőt nem lehet kizárni,ennélfogva fennáll a tévedés lehetősége.Simán elítélhetnek azért,mert Puzsérnak épp rossz napja van és nem tetszik neki a pofám.Mégis mi garantálná,hogy a szakértői bizottságod nem él vissza a hatalmával?

2020. ápr. 6. 19:22
 13/18 A kérdező kommentje:
Ding ding, az első értelmes kommentelőnek járó díj. Válaszolva pedig, 15 ember ellenőrzi egymást. Senki nem fog egy ilyen közelben kiállni 2020-ban a pedofília vagy a rabszolgatartás ellen, már csak azért sem mert lenne annyi esze hogy nem vállalja föl. Amúgy is mindenki leszavazná. De mégis milyen orvos vagy köztiszteletnek örvendő személy monndana ilyesmit? Ha úgy tetszik egymást ellenőrzi a csoport, illetve lennének egyéb szervek amik felügyelik, természetesen nem lenne ez sem teljhatalmú.
2020. ápr. 6. 19:35
 14/18 anonim ***** válasza:

Kösz,mindig is szerettem volna értelmes kommentelő lenni. :)

"Senki nem fog egy ilyen közelben kiállni 2020-ban a pedofília vagy a rabszolgatartás ELLEN, már csak azért sem mert lenne annyi esze hogy nem vállalja föl. Amúgy is mindenki leszavazná. De mégis milyen orvos vagy köztiszteletnek örvendő személy monndana ilyesmit?"

Úgy érted,mellette.

Félreérted,nyilván nem arra gondoltam,hogy valaki kiáll azzal,hogy szerinte a gyerekmolesztálás rendjén való.

A szélsőséges példákkal arra akartam rámutatni,hogy mindenki a saját értékrendje mentén ítélkezik,ha én nem tartom bűnnek,hogy valaki lopjon a megélhetésért,akkor enyhébben fogom megítélni az illetőt.

Láttam egyszer valami dokumentumfilmet,egy öreg fazont(volt Einsatzgruppe-s)interjúvoltak meg,kérdezték,hogy megbánta-e,amit tett.Teljesen értetlenül nézett,azt mondta,ő nem követett el bűnt,hiszen azok akiket megölt,csak zsidók voltak.

Jó,a bizottság egymást is ellenőrzi,nyilván egymást győzködik pro és kontra,megvizsgálják a rendelkezésükre álló bizonyítékokat,kihallgatják a tanúkat,mondjuk,hogy mindenki ért mindenhez.(Nagyjából az amerikai jogszolgáltatásra emlékeztet,12 átlagpolgárból álló esküdtszékkel,persze ott van külön ügyész/ügyvéd/bíró.)Hogyan szűrik ki a hazugságot?A poligráf nem 100%-ig megbízható.

Vegyünk egy példát.Kovács János futballedzőt megvádolja egy kissrác,azzal,hogy fogdosta az öltözőben.A fickót beidézik,tagad,tiszta ideg,szakad róla a veríték,qrvára úgy néz ki,mint aki hazudik,a keresztkérdések alatt ellentmondásba keveredik saját magával.Oké,bűnös ítéljük el.Aztán kiderül,hogy a kölyök hazudott,mert haragudott valamiért az edzőre.

Természetes,hogy a szerencsétlen ideges volt,elvégre bíróság előtt állt,veszélyben az egzisztenciája,a szabadsága,a magánélete.A bizottság áldozatot látott a gyerekben,együttéreztek vele,segíteni akartak rajta.A pedofilokat érthető módon ők is utálják.Nagy rajtuk a nyomás,köztiszteletben álló emberek,ha rossz döntést hoznak,szétszedi őket a közvélemény.Ehhez még tedd hozzá azt a mentális terhet,hogy mi van ha ártatlanul ítélnek el valakit.

Tegyük fel,hogy olyan döntést hoznak,ami szerintük a legjobb.Ezzel precedenst teremtenek,pl. felmentik a fagyállós gazdát(én felmentettem volna,de ez most off),akkor a következő teljes joggal mondhatja,hogy ha neki lehet,akkor nekem is.

Szóval elméletben jól hangzik az alternatívád,de a gyakorlati kivitelezése nem hiszem,hogy lehetséges.Kérdezz meg egy jogvégzett embert,akinek nagyobb a rálátása(ajánlom a véleményes blogot),mert a reformok általában addig életképesek,amíg össze nem ütköznek a gyakorlati kivitelezéssel.

2020. ápr. 6. 20:27
 15/18 anonim ***** válasza:
58%
Szűnj már meg, Kérdező. Már levettük, hogy elmebeteg vagy, nem kell tovább bizonygatni.
2020. ápr. 6. 22:49
 16/18 anonim ***** válasza:
Még most se válaszoltál könyörgöm kérdező. Magyar jogrendszert kell átreformálnotok vagy a világét? A kettő nagyon nem ugyanaz és addig nem tudunk normálisan válaszolni.
2020. ápr. 7. 10:42
 17/18 anonim ***** válasza:
Hagyjad, ahhoz hogy erre válaszoljon, esze kellene, hogy legyen. De látszik a gondolkodásából, hogy nincs.
2020. ápr. 7. 12:25
 18/18 anonim ***** válasza:

Az amerikai esküdtszéki rendszer eléggé jól bevált, nem gondolom, hogy speciális kiképzés kellene hozzá.

Egymást nem ismerő becsületes, tapasztalt emberek, ennyi elég lehet.

A mai magyar jogi működésnél minden más csak jobb lehet.

A bíró független, de már nem csak az államtól függetlenek, hanem az emberi tisztességtől is.

2020. máj. 3. 10:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!