Aznap lejáró terméket nem kell jelezniük a boltba valahogy?
A boltba ma a polc elejére ki voltak téve a ma lejáró cuccok (pl vaj ketchup), hátra meg olyan ami több mint 1 hónap múlva fog csak.
Ha hazahoztam volna 2db ma lejáró vajat és 1db ketchup-ot hát most biztos boldog lennék. (Nem volt akciós) De tuti valaki megjárta, nem ellenőrzi mindenki.
Erre nincs semmi jogszabály? Google-n rá kerestem és elvileg nincs de ezt nem akarom elhinni.
<irony lv="99">
Holnaptól oda járok! Kár hogy a legközelebbi 25km. Sebaj, buszozok.
</irony>
A Tesco-ban is szerintem felvan. Meg minden, általában nagyobb helyen. A kérdés nem arra irányult hol van feltüntetve. Hanem ahol nincs, az szabályos-e.
Miért kéne külön jelezni...??? Van a vásárlónak szeme, tud olvasni! Kötelező feltüntetni a lejárat idejét - ennyi.
Nálam alap, hogy a polc hátuljáról veszek le MINDENT. Mert tudom, hogy így pakolnak.
Az nem kötelező, hogy olcsóbban adják a hamarosan lejáró cuccokat. Az Aldi-Lidl így tesz, de ezt törvény nem írja elő.
# 2/: ugyan már, linkelnéd, hogy hol van előírva, hogy kellene...????
Mo-on nincs már analfabéta, mindenki pontosan el tudja olvasni, hogy mikor jár le a termék. És vagy megveszi, vagy nem.
Amúgy az, hogy "lejárat" nem azt jelenti, hogy már másnapra megromlik, és dobhatod ki. Az angol kifejezés sokkal jobb: best before".
A minőségmegőrzés azt jelenti, hogy a ráírt dátumig a gyártó felelősséget vállal érte, hogy kiváló minőség. De egy vaj, vagy tejföl, vagy bármi más (talán a nyers hús kivételével) még 1-2 hét múlva is bőven fogyasztható, és finom.
Nem kell és semmi jogszabály sincs rá.
Csak szimpla logika amire egy egyszerű ember is rájön: FIFO-elvnek nevezik. Nyilván a bolt is a hamarabb lejáró terméket akarja eladni, mert azt csak rövidebb ideig tudja értékesíteni, a hátul lévő meg még elvan majd'egy hónapig a polcon. Fordított esetben a hátul lévő, aznap lejáró terméket másnap ki lehetne dobni mert már nem lehet eladni.
Persze szoktak ilyen akciók, elértékelések lenni pl. Spar, Lidl, de nem kötelező jelegű.
Oké köszi a válaszokat!
Elég érdekes, ha én hoznám a törvényt szerintem 3 napos határidőt szabnék rá, így nem lehetne olyan hogy valaki vesz vajat tejet akármit, pár óra múlva meg lejár, ugye most is este van már de még nyitva van a bolt.
Nem kell erre semmilyen 3 nap, ha tudod, hogy aznap nem eszed meg, akkor nem kell megvásárolni, majd megveszi olyan aki aznap el is fogyasztja
Egyébként ez a szavatossági idő arra jó, hogy a gyártó addig garantálja, hogy fogyasztható, de utána 1-2 napig még meg lehet enni ha hűtve van
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!