Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ti mit lépnétek a helyemben?

Ti mit lépnétek a helyemben?

Figyelt kérdés

Már írtam hasonló kérdést, de most jobban részletezem. Édesapám kötött egy életjáradék szerződést. Mivel demens és akkor is az volt amikor kötötte és részlegesen beszámítható csak, és a szerződés is nagyon előnytelen, az ügyvéd szerint semmissé tehető polgári eljárás során.

Ezt lehet el is indítom, de sajnálatos módon az ingatlan leégett. Nem édesapám a felelős, otthon se volt akkor. A nyomozás lezárult, nincs tettes.

Jelenleg korházban van édesapám, ott is lesz egy jó darabig, viszont a tulajdonos be szeretne menni a telekre felújítani az ingatlant. Plusz a szemetet elszállítani meg ne büntessék.

Utóbbi hülyeség, mert hozzám érkeznek a navos felszólítások, nem hozzá, hiszen a szemetet nem a tulaj hanem a haszonélvező halmozta fel, tehát ő köteles megtéríteni. Tehát szerintem én is gondoskodhatod ennek elszállításáról. Ellenben viszont a ingatlanra köteles vagyok szerintem beengedni, hiszen ahogy írták jogában áll a tulajdonát az állagát megóvni, és felújítást elkezdeni.

Sőt talán engem is kizárhat a haszonélvező fiát, vagy engem nem zárhat ki járhatok etetni a kutyát, nézni a haszonélvező postaládáját?

2020. márc. 16. 10:13
 1/2 A kérdező kommentje:

Ha elindul a polgári peres eljárás egészen a végéig végezheti a felújítást minden gond nélkül, és amennyiben semmissé teszik a szerződést köteles lennék a felújítás összegét megtéríteni neki, ha 10 milliót költött rá 10 milliót? Mert az ingatlant visszaszerezném de részemről a felújítást későbbre halasztanám mert nincs keret és ezt csak hitelből tudnám kivitelezni

De hát ezzel meg nem lehet valószínűleg mit kezdeni

2020. márc. 16. 10:15
 2/2 anonim ***** válasza:

Mindenekelőtt: az életjáradéki szerződés az ingatlant a járadékos halála után juttatja a szerződő félnek. Addig a tulajdonos az eredeti személy. Az más kérdés, ha a szerződés hibás, mert ennek bizonyítása hosszadalmas. Azonban itt fontos az időfaktor.

Továbbá az a körülmény, hogy a NAV miért veled áll jogviszonyban (levelezésben). Az ügyfél a tulajdonos tud csak lenni. A haszonélvezeti jogról kizárólag a haszonélvező mondhat le, a tulajdonosnak a bent lakást és minden cselekményt (kivéve a rongálást) tűrnie kell.

2020. márc. 16. 10:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!