Bűnös vagyok, ha weblapom járatom le a polgármesterünket?
6000 fős faluban élünk, és kiöregedett komcsi a polgármester, a fél falut már felvásárolta, minden pénzt elherdált, most meg egy bábu embert indít a választáson. Van érdeklődés a honlapom(félig fórum) iránt, illetve már hallottam is vissza, hogy "valaki" egy netes oldalon írogat a P-mesterről.
Jelenlegi időszakban ez nagy hatással lehet a választások kimeneteléren is. Ugye nem bűn megírni a véleményemet?
Szerencsére felkészültem, hogy ne jöjjön rá a kilétemre:
külföldi szerver+domain páros.
Igen, bűnös vagy! Legalábbis szerinte.
Egyébként meg amíg bizonyítható állításokat teszel, és kifejezetten a polgármesteri tevékenységével foglalkozol, nem követsz el bűnt, mivel ő is közszereplő, tehát lehet róla nyilvános kijelentéseket tenni.
Ha nem csak polgármesterként foglalkozol vele, akkor már indíthat ellened magánjogi pert, személyiséghez fűződő jogainak megsértése miatt.
Ha pedig nem igazat állítasz róla, akkor természetesen (az állítás jellegétől függően) akár kártérítési pert is indíthat ellened.
A külföldi szerver és domain bejegyzés nem mentesít, max. kissé lassítja az eljárást, de bűncselekmény esetén (ide tartozik pl. másnak a megrágalmazása is) a külföldi tartalom szolgáltatók is kötelezve vannak az adatszolgáltatásra. Bár ezt néha "kissé" nehezen lehet elérni. :-)
Egyébként meg:
- Ha igaz amit írsz, akkor hajrá, neked szurkolok!
- Ha meg nem, akkor szemét alak vagy.
A fentiek közül szabadon választhatsz. :-D
Pedro
Magyarországon nagyon kedvezőtlenek a törvények ilyen szempontból. Például ezért halott az oknyomozó újságírás, mert nem lehet semmit megírni. Az utóbbi 10-20 évben egymás után nyerték a gazemberek az újságokkal szemben a pereket, és többmillió forintot szedtek ki belőlük.
A Fidesz pedig még szigorítani is akar a törvényeken, hogy még azt a keveset se lehessen megírni, amit eddig lehetett.
A válasz írója 76%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 16:40
A Fidesz a maunika sóóót, meg a jóóózsibarátot akarja eltörölni! Kérdés az, h mikor!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!