Nagypapám testvére után ugye csak mi örökölhetünk a testvéreimmel?
Hárman vagyunk testvérek. Anyukánk már nem él, és az ő szülei sem. Most meghalt az anyai nagypapám egyetlen testvére.
Neki nem volt soha gyereke, felesége sem, és 99%, hogy végrendeletet sem írt.
Úgy tudtuk, tőle mi fogunk örökölni. Rosszul tudom talán?
Egy idősebb ismerősünk, aki nálam jobban ismeri a távolabbi rokonságunkat és főleg az idősebbeket, ő azt mondta, hogy szerinte nem csak mi fogunk örökölni.
Hanem szerinte két idősebb rokonnak is járhat az örökségből. Ők a nagypapám és most meghalt testvére anyukájának (vagyis dédnagymamámnak) a testvérének két gyereke.
Egyikőjük távol él családjával, nem ismerem, de a másikat igen, csak nem járunk össze, viszont a nagypapa testvérével szoros kapcsolatuk volt. Ismerősöm szerint ő is örökös lesz...
Vajon igaz ez?
Még nem volt hagyatéki ügyben semmi, teljes homály van... :(
Anyai nagypapa testvére hat meg, a kérdező apja nem örökölhet tőle, csak a kérdező és a testvérei (szövegértés!).
Nyugodtan várd meg a hagyatéki tárgyalást, ott majd kiderül, kire és mit hagyott az elhunyt.
Hogy kicsit rendbetegyem a válaszokat.
Ha a nagyapád testvére úgy halt volna meg, hogy az édesanyja él, akkor ö örökölt volna. AZ örökösödés rendje ugyanis elsö sorban a meghalt személy gyerekei és/vagy házastársa, ezek hiányában a szülei örökölnek.
Ha sem gyerek, sem házastárs, sem szülö nem él, akkor az elhunyt testvérei, illetve ezek halála után azok gyerekei/unokái a törvényes örökösök.
Ebböl következik, hogy az általad említett esetben te és a testvéreid az örökösök.
Elöször is az elhunyt gyerekei, vagy házas társa örököl.
Ha ilyen nincsen akkor az elhúnyt szülei. ha ilyen sincsen akkor az elhunyt testvérei és azok örökösei.
Ha az elhunytnak csak a te nagyapád volt testvére akkor csak nagyapád örökösei fongak örökölni.
De ilyenkor nem csak örökséget kaptok, ilyenkor nektek kell a temetést és egyéb dolgokat is fizetni.
De lehet ha volt az elhunytnak eltartási szerzödése akkor az örököl aki eltartotta az elhunyt.
Kik élnek apai ágon?
A nagypapádnak csak ez az egy testvére van?
Ahogy olvasom, akkor nekem lehet igazam és nem az ismerősömnek. Értem én már, hogy mire gondol, miért is járna nekik az örökségből, valamit régen elrontottak, régen nem oda került korábbi ősök öröksége, ahova kellett volna, de ha akkor nem korrigáltak, ma pedig már nem tudnak semmit bizonyítani, akkor mi sem ismerjük el az igazságot nyilvánosan, hiába tudjuk, nem igaz? A törvény a mi oldalunkon van, és a régi dolgokról egyébként nem is tudnánk, ha a szüleink még életükben nem említették volna.
Avagy minden, ami most a nagypapa testvérének vagyona, az a mienk lesz hármunké! Remélem tényleg így lesz.
Mindenki meghalt már igen, akiket említettem. Nagypapa szüleire már nem is emlékszem, olyan régen. Nagypapa is, és sajnos anyukám is beteges volt, korán halt meg. Nagypapa testvérénél nincs senki leszármazó és több testvére sem volt soha….
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!