Kádár-rendszer törvényei alapján ha valakit elítéltek?
Értem
Szóval ha valakit elítéltek pl 85-ben munkakerülésért, akkor 94-ben már kaphatott erkölcsi bizonyítványt.
Attól függ.
Nem ismerem a jogszabályok akkori állapotát, hogy meddig élt a priusz, de a mostani alapján lehetséges. Úgy értve, hogy az biztos, hogy KMK miatt lehetett pénzbüntetést kiszabni, meg lehetett szabálysértési elzárást vagy letöltendőt adni. És a jelenlegi jogszabályok alapján a pénzbüntetés esetén egyáltalán nincs priusz, szabálysértési elzárás esetén a szabaduláskor törlődik. Ami kétségessé teszi, az az, hogy jelenleg 5 év alatti letöltendő esetén a szabadulást követő 10 év múlva törlődik, a KMK felső határa meg 1 év letöltendő volt. Nem tudom, akkoriban mennyi idő után mentesült az elítélt, lehet, hogy 5 év múlva, de nem biztos.
Nyílván nem arra gondolok, hogy pl ha valaki megölt valakit akkor törlődött-e, mert nyílván nem. Hanem azokra a bűncselekményekre/szabálysértésekre amelyeket kizárólag az a rendszer alkalmazott.
Például hallottam olyat, hogy valakit azért ítéltek évekre a 80-as évek közepén, mert nyíltan megkérdezte, hogy ki szavazta meg Kádárt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!