Az smpixie portál tulajdonosa mennyire jogosan tart igényt az ott megjelenő cikkek szerzői jogaira?
Egy erotikus, bdsm portálról, társkereső és közösségi háló szerű oldalról van szó, és ha írok egy erotikus történetet amit az ottani adminok úgy ítélnek meg, hogy jó minőségű akkor vip tagságot adnak, aminek a segítségével jobban hozzá lehet férni az oldalhoz (pl több levelet lehet írni, chatelni lehet, megnézni kik látogatták meg a profilt stb. Ez egyébként fizetős funkció alapból.
Ez van oda írva viszont a cikk írás menüponthoz:
"Cikk írásáért - amennyiben az megjelenik - 1-7 nap VIP tagságot kapsz ajándékba. A cikk csak ellenőrzés után jelenhet meg, és megjelenés után a szerzői jogokkal az oldal tulajdonosa rendelkezik. Megjelenés után a cikket nem tudod törölni, illetve szerkeszteni. A cikk csak saját alkotás lehet, másolt, illetve más oldalon megjelent cikket nem jelenítünk meg. A cikk tartalmának a BDSM-mel kapcsolatosnak, hosszának minimum 2000 karakternek, vagy versek esetén minimum 16 sorosnak kell lennie. Ha idegen nyelvről fordítod a cikket, akkor az saját alkotásnak minősül, de a forrást (pl. link) a cikk végén tüntesd fel (az oldalon található cikkeket is szabad fordítani). A megírt mű nem feltétlenül jelenik meg az oldalon."
Ez így megy törvény szerint? Tényleg jogot formálhat 100%-ban a szerzői jogokra csak azért mert hagyta, hogy ott megjelenjen és adott pár napnyi vip tagságot??? Ennyire egyszerű volna ez? Most tegyük fel olyan jó sztorit ír valaki, hogy külföldi befektetők is felfigyelnek rá, akik esetleg kiadnák erotikus regény formájában, akkor az egész az oldal tulajdonosát fogja megilletni??? Ezt komolyan így meglehet csinálni a magyar jogszabályok szerint? Vagy csak én vagyok megint lemaradva a kortól?
Az oldal 18 éven felülieknek:
Kérek mindenkit bármennyire is taszítja a téma próbáljon meg szigorúan a jó ízlés keretei között maradni és pusztán jogi szempontból válaszolni a kérdésemre.
Köszönöm!
Közben utána néztem a regisztrációnál el kell fogadni a felhasználási feltételeket és ennek értelmében sajnos igen, az oldal tulajdonosát illeti.
41.
"Amennyiben a cikk megjelenik az oldalon, az az oldal üzemeltetőjének tulajdonába kerül, valamint a felhasználó minden vele kapcsolatos vagyoni jellegű szerzői jogáról lemond az üzemeltető javára."
Bár nem tudom ez így mennyire elfogadható jogszabály szerint...
#2 Ez biztos? Akkor nem formálhat jogot rá az oldal tulaja?
Mármint nem mintha zavarna, hogy valami egyoldalas firkálást elvesznek tőlem (jó adnak is valamit), itt az elvekről is szó van inkább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!