Kitiltható bárki egy üzletből?
Most pl vegyünk egy kocsmát vagy egy szórakozóhelyet.
Valaki egyszer balhét csinált mert olyan részeg volt, azt mondja a tulaj hogy többet nem engedi be, majd a (volt)balhézó bíróságra viszi az ügyet, akkor diszkrimináció miatt tényleg ő nyerne?
Igen de milyen jogalapon?
Hisz ha a kitiltott személynek sok ideje és pénze van perre viheti. Nemrég olvastam egy cikket erről, bár nem magyarországi, hogy valakit kitiltottak, majd perre vitte, nyert.
5-ös, én nem vagyok jogász, tehát véletlenül se akarok állást foglalni, de gondoljuk csak végig.
Van egy boltom. Vagy tulajdonosa vagyok a helyiségnek, vagy bérlőként birtoklom. Ahogyan én döntöm el, kit engedek be a lakásomba (akár tulajdonos vagyok ott, akár bérlő), miért ne dönthetném el ezt ugyanígy az üzlethelyiségem esetében?
(Még mielőtt valaki okoskodni kezdene: ha bérlő vagyok, természetesen a tulajdonost előre egyeztetett időpontban köteles vagyok beengedni lakásomba is, üzlethelyiségembe is, ez világos.)
Te nem tilthatod ki.
Ha balhét csinál, rendőrt kell hívni, bíróság kitilthatja.
"én nem vagyok jogász"
Az látszik.
Egy bolt nem hagyományos értelembe vett magánterület, hanem közforgalom számára nyitva álló magánterület. Teljesen más szabályok vonatkoznak rá, mint egy magánlakásra. Mint az közismert.
Igen, kitiltható az, aki balhézik. Azon az alapon, hogy a kocsma/szórakozóhely házirendjében bent vagy, hogy kitiltatják azt, aki jogsértő magatartást tanúsít.
A balhézás jogilag garázdaság, de jellemzően kocsmák/szórakozóhelyek sem akarnak annyira kiszúrni még a balhézás miatt nem kívánatos vendégekkel sem, hogy ebből nekik rendőrségi ügyük legyen. Ezért megoldja az ilyen ügyeket kocsmában csapos, szórakozóhelyen portás rendőrség kihívása nélkül is.
Garázdaság
339. § (1) Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Pl. Tesco házirendje:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!